Jeden z článků o ombudsmance Šabatové Foto: internet

Liberecký soudce čelí kárné žalobě kvůli článkům o uprchlících a menšinách

Soudce liberecké pobočky Krajského soudu v Ústí nad Labem Miloš Zbránek čelí kárné žalobě kvůli internetovým článkům, v nichž údajně kritizoval etnické menšiny, uprchlíky, gaye nebo ombudsmanku Annu Šabatovou. Zbránek články považuje za satiru. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) ale míní, že by Zbránek měl svou profesi opustit.

Zbránek již dříve dostal za články výtku, s jejich publikováním ale nepřestal. Informuje o tom server Aktuálně.cz. „Když jsem na podzim zjistil, že pokračuje v publikační činnosti i třeba v trochu jiném zaměření, ale podle mě stále za hranicí soudcovské etiky, přistoupil jsem k podání kárného návrhu. V něm navrhuji, aby mu kárný senát snížil plat,“ řekl serveru předseda soudu Luboš Dörfl. Zbránek podle něj narušil důstojnost soudcovské funkce a ohrozil nezávislé rozhodování soudu.

Zbránek se hájí například tím, že článků nezmiňoval svou profesi. „Tvrdím, že si obecně mohu psát články a zvláště články satirické, pokud neuvádím svou funkci,“ sdělil Zbránek. Server ale upozornil, že minimálně jednom z webů má v medilonku uvedené právnické vzdělání a soudcovskou profesi.

Pelikán články četl, u některých měl pocit, že jsou homofobní a islamofobní. Takový způsob vyjadřování považuje za nepřijatelný. Soudce podle něj musí dbát na to, aby nevzbuzoval žádné obavy z podjatosti, a tomu musí přizpůsobit i svou případnou aktivitu v mediální oblasti. „Pokud bude před tímto soudcem stát kdokoli z napadených menšin, už navždy zde bude panovat pocit, že se mu nedostává spravedlivého procesu a že je proti němu soudce zaujatý,“ dodal Pelikán.

(čtk)