Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Foto: MSp

Pelikán zvažuje kárnou žalobu na soudce z kauzy Via Chem Group

Kárná žaloba ze strany ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) zřejmě zamíří na soudce figurující v kauze Via Chem Group. V rozhovoru pro Českou justici řekl, že nyní dává přednost orgánům činným trestním řízení, ale do budoucna tuto možnost zvažuje.

Policie po razii v ústecké firmě Spolchemie a na Krajském soudu v Českých Budějovicích obvinila skupinu lidí ze zvýhodnění nebo poškození věřitele, způsobení úpadku, zasahování do nezávislosti soudu, podvodu, praní špinavých peněz, pletich při insolvenčním řízení, podplácení, přijetí úplatku nebo účasti v organizovaném gangu. Kauza souvisí hlavně s reorganizací Via Chem Group, jejíž zmanipulovaná insolvence byla údajně potřeba, aby ústecká chemička zůstala pod vlivem miliardáře Petra Sisáka.

V hledáčku detektivů mohou být i jihočeští soudci, kteří měli insolvenci Sisákovy firmy na starost a údajně naslouchali advokátovi Ivo Halovi, jak mají postupovat. Jak ale Česká justice informovala, předseda soudu v Českých Budějovicích Milan Tripes za svými kolegy stojí. Nikdo ze soudců nebyl obviněn. „Já jsem se o to samozřejmě zajímal, ale nemám v tuto chvíli asi více informací než vy a i vzhledem k zásadě „ne bis in idem“ dávám teď přednost orgánům činným v trestním řízení. Zároveň ovšem nezastírám, že pokud by se blížilo marné uplynutí lhůty pro mou kárnou žalobu, že bych se tím zabýval z tohoto pohledu,“ řekl Pelikán s tím, že některé věci které vyplývají se sdělení obvinění jsou pro něj zneklidňující. „Pokud by se potvrdily, tak jsou podle mě neslučitelné s výkonem funkce soudce,“ řekl ministr

Z médií se prý dozvěděl, že předseda Tripes nemá v úmyslu celou záležitost se soudci řešit. „Některé výroky mě zarazily – ty které se týkaly toho, jak hodnotí případy, kdy některá strana hovoří se soudcem o své věci. To tam zlehčoval, či dokonce říkal, že to považuje za běžné a já to považuji za naprosto nepřijatelné. Pokud je pravda, že jeden z těch soudců si měl nechat psát koncept rozhodnutí, tak bych to považoval za nepřijatelné. Pokud by se ukázalo, že jeden z těch dvou měl chodit za jiným soudcem a aktivně jej vést nějakému typu rozhodování, tak to také považuji za nepřijatelné a v obou případech bych dozajista kárnou žalobu podával, pokud bych to měl dostatečně důkazně podloženo,“ dodal Pelikán.

Celý rozhovor s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem již brzy na České justici.

(epa, pd)