Jeroným Tejc bude náměstkem ředitele VS Foto: Eva Paseková

Tejc navrhne snížení hranice trestní odpovědnosti na 13 let

Návrh na snížení věkové hranice trestní odpovědnosti dětí chce předseda sněmovního ústavně-právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD) předložit do tří týdnů. V televizi Prima uvedl, že se přiklání ke snížení hranice z 15 na 13 let u nejzávažnějších trestných činů, jako je vražda, loupež s následkem smrti a znásilnění. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) se snížení věku spíše nebrání, v souvislosti s Tejcovým návrhem ale vybízel ke zdrželivosti.

Při ministerstvu spravedlnosti vznikne odborná komise, která by měla záležitost do léta posoudit, řekl Pelikán v dnešních Otázkách Václava Moravce České televize. „V koalici je zvykem, že se jde nejprve cestou vládního návrhu,“ podotkl ministr, jenž doufá, že Tejc počká na výsledky debat komise.

Pelikán podobně jako jeho oponent v diskusi, bývalý ministr spravedlnosti a nynější poslanec ODS Pavel Blažek, mluvili o možném snížení věku trestní odpovědnosti dětí na 14 let. Mělo by ale platit obecně, nikoli jen na vybrané trestné činy.

Tejc však svůj návrh považuje za průchodnější variantu, než snížit trestní odpovědnost na 14 let pro všechny trestné činy. Jeho návrh předpokládá, že věková hranice pro legální sexuální styk zůstane zachována na 15 letech.

Bývalý ministr spravedlnosti a europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil se snížením věku trestní odpovědnosti dětí obecně souhlasí. V televizní debatě podotkl, že nižší hranici než 15 let mají dvě třetiny evropských zemí. Pospíšil ale pochybuje o různých věkových hranicích pro různé trestné činy. Ministerstvo spravedlnosti by měli prověřit celkovou koncepci trestání, řekl Pospíšil.

Se snížením trestní odpovědnosti dětí na 14 let počítal trestní kodex, který měl být účinný od roku 2010. Předpokládal i nižší hranici pro legální sex. Zákonodárci ale ještě před tím, než se úprava mohla začít využívat, vrátili hranici na 15 let.

(čtk, epa)