Libor Vávra na sněmu Soudcovské unie Foto: Eva Paseková

Vávra: Média by měla o trestním řízení informovat až u soudu

Média by v ideálním případě neměla zveřejňovat informace z trestního řízení, dokud nedospěje do soudní fáze. V diskusi o médiích pořádané Institutem komunikačních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy to řekl předseda pražského městského soudu Libor Vávra. S informacemi z přípravného řízení je podle něj složité pracovat a také dochází ke zneužívání trestních oznámení.

Podle Vávry by měla média o přípravném řízení informovat v podstatě jen v případech, kdy ho orgány činné v trestním řízení nějak maří. „Já bych byl pro, aby se nesměly vůbec zveřejňovat informace, než je věc projednávaná před soudem. Přípravné řízení, které leckdy může trvat měsíce, není postaveno na to, aby mohlo být nasvíceno kamerami,“ uvedl.

Přípravné řízení je předsoudním stadiem, jehož účelem je připravit podklady pro řízení před soudem. Jde o neveřejné řízení, ve kterém se prověřuje podezření ze spáchání trestného činu, opatřují podklady pro podání obžaloby a vyhledávají a zajišťují důkazy.

Vávra připustil, že jeho myšlenka je extrémním předpokladem, který by ale považoval za nejrozumnější. S informacemi z přípravného řízení je podle něj složité pracovat. Naopak přímá účast u soudu je tradiční.

Ve prospěch argumentu hovoří podle Vávry i nadužívání institutu trestního oznámení. Ten totiž používají například společnosti v obchodním styku. Místo aby složitě samy sháněly důkazy, nechají tuto práci na policii. „Policie nemůže dělat nic jiného, než začít konat. Jde účelově vyvolávat situace, ničit konkurenty, případně si na útraty státu shánět důkazy pro obchodní spory,“ řekl Vávra.

(čtk)