Představa Merkelové o tureckých kvótách na uprchlíky, kteří by měli být rozváženi po celé Evropě se setkala s odporem Foto: Facebook

Východní Evropa se bouří proti Merkelové, V4 projedná blokádu balkánské stezky

Maďarsko, Polsko, Slovensko a Česká republika zaujaly konfrontační politiku proti Merkelové. Na setkání V4 v pondělí chtějí projednat zablokování balkánské stezky, uvádí Der Spiegel. Není možné nechat Turecko řešit problém Evropy, řekl slovenský ministr zahraničí.

Respektovaný německý list aktuálně uvádí, že získal podklady k pondělnímu jednání V4, ze kterých vyplývá, že země Visegrádu budou debatovat o tom, jak pomoci Makedonii zavřít hranici s Řeckem. „Cíl: Čtyři východoevropské země plánují blokádu balkánské trasy pro uprchlíky,“ píše doslova deník.

Poté Der Spiegel cituje slovenského ministra zahraničí Miroslava Lajčáka: „Dokud chybí společná evropská strategie, je legitimní, aby státy na balkánské stezce chránily své hranice. Musíme jim v tom pomoci.“

To znamená, že tyto čtyři země jsou explicitně proti plánu Merkelové vyřešit uprchlickou krizi pomocí Turecka, uvádí Der Spiegel. Podle výroku Miroslava Lajčáka, nejde o konfrontaci s politikou otevřených hranic Merkelové, avšak „je špatně nechat Turecko řešit problém Evropy“, uvádí Spiegel.

Také představa Merkelové o tureckých kvótách na uprchlíky, kteří by měli být rozváženi po celé Evropě se setkala s odporem. „Navýšení kvót je jen další pozvánka pro uprchlíky,“ řekl slovenský ministr zahraničí.

Der Spiegel poté ovšem připomíná, že podobný názor vyslovil i zástupce německé koaliční strany SPD, která rovněž začala vytvářet tlak na Merkelovou. „Musíme utěsnit balkánskou stezku,“ řekl předseda parlamentní frakce německých socialistů Axel Schäfer. „Kdo chce v Evropě udržet otevřené hranice, musí být schopen zavřít hranice,“ uvedl podle listu..

Na druhé straně názorově stojí vicekancléř Sigmar Gabriel a ministr zahraničí Německa Frank-Walter Steinmeier, dodává k tématu deník Die Welt, kteří se staví proti vyloučení Řecka ze schengenu. „Formální vyloučení státu ze schengenu je falešné řešení a otravuje evropskou debatu. Nemůžeme předefinovat vnější evropské hranice proti vůli dotčených států,“ napsal podle deníku Die Welt ministr zahraničí v dopisu vůdcům socialistických stran, předsedům vlád a ministrům zahraničí členských zemí EU.

Jenže k V4 se už přidalo svým postojem Rakousko, vyplývá dále z článku v Die Welt, který uvádí, že Rakousko je připraveno poslat na hranice Makedonie armádu. Pokud to bude nutné, bude muset Makedonie úplně zavřít hranice pro uprchlíky, cituje Die Welt rakouského ministra zahraničí Sebastiana Kurze: „Makedonie musí být připravena příliv úplně zastavit, protože to je první země po Řecku,“ řekl Sebastian Kurz při návštěvě Skopje.

(ire)