Marek Dalík u soudu Reprofoto: ČT

Žalobce Kořán chce pro Dalíka za korupci sedm let vězení

Lobbista Marek Dalík by měl jít za údajnou korupci při nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu na sedm let do vězení. Výši trestu dnes v závěrečné řeči navrhl státní zástupce Jan Kořán. Podle něj by měl zaplatit také peněžitý trest téměř 22 milionů korun. Dalík vinu odmítá. Jeho advokát naopak požaduje, aby byl zproštěn obžaloby. Soud vynese rozsudek v úterý.

Policisté vyšetřovali Dalíka, bývalého poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS), na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr Stephana Szücse, který v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů. Podle spisu si o úplatek řekl na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Předstíral přitom blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce nemohl. Zároveň předstíral, že má vliv na zakázku.

Pražský městský soud se kauzou zabývá rok a půl. Dnešní závěrečná řeč státního zástupce trvala 3,5 hodiny. „Obžaloba má za to, že se skutek stal, skutek je trestným činem a skutek spáchal obžalovaný,“ řekl Kořán. Žalobce dlouze hodnotil výpovědi Dalíka a jednotlivých svědků. Dalíkovu výpověď považuje za nepravdivou. Za účelovou nebo nevěrohodnou pak Kořán vyhodnotil výpověď tehdejšího náměstka ministryně obrany Martina Bartáka, který byl v minulosti obžalovaný v případu korupce při nákupu armádních tatrovek. Soudy jej však pravomocně zprostily obžaloby.

Bývalý premiér za ODS Topolánek zase podle žalobce předvedl rétorické cvičení, v kterém objektivní fakta zastíral subjektivními pocity. „Expremiér svým vystoupením nemohl přesvědčit nikoho, kdo se seznámil s důkazy,“ řekl Kořán. Oba bývalé vrcholné politiky podle žalobce k takovým výpovědím vedlo to, že byli s Dalíkem přátelé.

Žalobce se naopak opíral o výpověď korunního svědka Szcücse, kterou podpořili další zahraniční zbrojaři či američtí velvyslanci, kteří naznačovali, že úplatek byl potřebný k tomu, aby kontrakt pro českou armádu pokračoval. Jejich výpovědi prý podpořily i listinné důkazy. „Jednal podle předem připraveného plánu a s rozmyslem,“ prohlásil Kořán směrem k Dalíkovi.

Lobbista se z dnešního i úterního jednání soudu omluvil. „Není to tak úplně překvapující vzhledem k právní kvalifikaci. Jinak to nebudu komentovat,“ reagoval na závěrečný návrh státního zástupce advokát Tomáš Sokol. Státní zástupce Dalíka viní z pokusu o podvod, za který hrozí až deset let vězení.

Podle Sokola se neprokázalo, že Dalík spáchal skutek, pro který byl souzen. „Vůbec nebylo prokázáno, že v té restauraci padlo něco z té žádosti, nabídky, výzvy nebo jak bychom to označili,“ doplnil Sokol. Navíc podle něj nešlo o trestný čin. Soudu proto navrhl, aby byl Dalík zproštěn obžaloby. „Ty důkazy tady podle mého názoru jsou,“ reagoval Kořán.

Nákup pandurů v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele – firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

Soud v minulosti upozornil na to, že může jeho údajné podvodné jednání překvalifikovat na trestný čin přijetí úplatku, u kterého hrozí až 12 let vězení. V dalším případě také na nepřímé úplatkářství, za které hrozí až tři roky.

(čtk)