Vrána stál v čele EÚP od roku 2001

Exekutor Vrána chce, aby GIBS prošetřila zásah policie v Přerově

Dosluhující soudní exekutor Tomáš Vrána požádal Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS), aby prošetřila postup policistů při řešení jeho sporu se zaměstnanci Exekutorského úřadu Přerov (EPÚ). Řekl to Vránův mluvčí Kryštof Šabacký.

Předávání EÚP novému vedení minulý týden doprovázely neshody pracovníků, kvůli nimž v sídle úřadu zasahovala policie. Vrána, který ve funkci skončí 31. března, nebyl do budovy úřadu pracovníky vpuštěn.

„Postup policie v Přerově považuji za alarmující. Přes opakované a důrazné žádosti o ochranu mého majetku, podloženého právními dokumenty, a veřejných zájmů úřadu, je policie ignorovala a přistoupila pouze k zachování protiprávního statusu quo,“ uvedl Vrána, podle nějž tak mohlo pokračovat „násilné převzetí“ úřadu odvolaným ředitelem Robertem Runtákem. „Svým postupem (policie) nezabránila možnému páchání trestné činnosti uvnitř úřadu a svou nečinností tak mohla způsobit vznik škody na majetku exekutorského úřadu a na majetku dalších osob,“ míní Vrána.

Požádal zástupce ministerstvo spravedlnosti a Exekutorské komory ČR, aby ve čtvrtek v sídle EÚP za účasti pracovníků nezávislé auditorské společnosti dohlédli na přípravu předání elektronických spisů, účetnictví a inventarizace majetku úřadu.

Nového soudního exekutora Lukáše Jíchu jeho předchůdce Vrána vyzval, aby mu sdělil, zda chce mít úřad v prostorách, které má Vrána v dlouhodobém pronájmu a má v plánu využívat sklad, auta a další majetek úřadu. Vrána požaduje také informaci, zda Jícha uvažuje o přechodu zaměstnanců úřadu.

„Neobdržíme-li reakci ze strany Lukáše Jíchy v přiměřené době, tedy tak, aby bylo možné dohody o převodu u vybraných majetkových věcí a zaměstnanců úřadu dosáhnout do 31. března, budeme to brát, že zájem z jeho strany není a vstoupíme do jednání s dalšími zájemci,“ upozornil Vrána.

Mimořádná kontrola v EÚP, kterou minulý týden kvůli sporům jeho zaměstnanců s Vránou provedli pracovníci ministerstva spravedlnosti a Exekutorské komory, našla pochybení týkající se například etického kodexu. Provoz úřadu ale podle komory není narušen.

Nový exekutor Jícha byl vybrán na základě hlasování výběrové komise, ve které usedli soudní exekutoři, soudci a zaměstnanci ministerstva spravedlnosti. Vrána stál v čele EÚP od roku 2001. V pozici exekutora zůstane do 31. března, poté přerovský úřad převezme Jícha. O odvolání Vrány usiloval ministr Robert Pelikán, který na exekutora loni kvůli stížnostem podal kárnou žalobu.

EÚP zahájil činnost v roce 2001. Zaměstnává dvě stovky lidí a ročně řeší 60.000 nových exekucí. Roční obrat EÚP činí bezmála dvě miliardy korun.

(čtk)