Městské státní zastupitelství v Praze má nového šéfa Foto: fimy.cz

Náměstkyní šéfa pražských žalobců Erazíma se stala Smetanová

První náměstkyní nového šéfa Městského státního zastupitelství v Praze Martina Erazíma se dnes stala Daniela Smetanová, která přešla z odboru závažné hospodářské a finanční kriminality pražského vrchního státního zastupitelství.

„Bude vykonávat funkci první náměstkyně pro trestní řízení, tedy činnost, které se věnovala po celou dobu své profesní dráhy u státního zastupitelství,“ upřesnila roli Smetanové mluvčí Štěpánka Zenklová.

Smetanová působila u vrchního státního zastupitelství na odboru závažné hospodářské kriminality od roku 2003. Dozorovala rozsáhlou kauzu Metropolitního spořitelního družstva či případ údajného zmanipulování elektronického losování veřejných zakázek ve Středočeském a Jihočeském kraji.

Erazím, kterého ministr spravedlnosti jmenoval na návrh pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, se své funkce ujal rovněž dnes. Specialista na hospodářskou a majetkovou trestnou činnost doposud pracoval jako náměstek krajského státního zástupce v Praze. Na postu šéfa pražského městského státního zastupitelství nahradil Janu Hercegovou, která nečekaně rezignovala koncem ledna. Společně s ní skončila i náměstkyně pro trestní řízení Ivona Horská a náměstkyně pro přezkumnou a dohledovou činnost Dita Havlínová. Hercegová to zdůvodnila tak, že všechny tři chtějí umožnit personální obměnu. V instituci zůstaly jako řadové žalobkyně.

(čtk)