Prezident s novými soudci Foto: Facebook

Neskončete umístěním u okresních soudů, popřál novým soudcům prezident

Na Pražském hradě dnes složilo slib 35 nových soudců. Prezident Miloš Zeman jim popřál, aby jejich profesní dráha neskončila na okresních soudech a aby se alespoň z některých z nich v budoucnu stali ústavní soudci či členové nejvyšších soudů. Je prý rád, že do soudcovského stavu vstupují lidé z různých profesí, včetně advokátů, kterým soudní praxe umožní vidět proces z druhé strany.

Většina nováčků jsou třicátníci, převažují mezi nimi ženy. Z advokacie přišli tři z nich, další doposud pracovali jako asistenti soudců nebo vyšší soudní úředníci. Celkem 11 z nich působilo jako justiční čekatelé.

„Byl jsem nedávno v hlavním městě českého soudnictví, které se jmenuje Brno, a navštívil jsem tam jak Ústavní soud, tak Nejvyšší soud, Nejvyšší správní soud a konečně Nejvyšší státní zastupitelství. Chtěl bych vám popřát, aby vaše profesní dráha pokračovala a neskončila umístěním u okresního soudu a aby se alespoň z některých z vás možná za několik desítek let stali ústavní soudci, členové Nejvyššího a Nejvyššího správního soudu a pokud platí vertikální mobilita, tak i členy Nejvyššího státního zastupitelství,“ řekl Zeman.

Zeman přeje novým soudcům na Pražském Hradě Foto: Facebook
Zeman přeje novým soudcům na Pražském Hradě Foto: Facebook

Dokument: kam zamíří noví soudci?

Celkem bylo ve 107. etapě jmenováno 35 nových soudců. Čtyři půjdou na Městský soud v Praze, stejný počet poputuje na Krajský soud v Praze. Českobudějovický krajský soud pak do svého obvodu přivítá tři nové soudce, plzeňský dva.

Krajský soud v Ústí nad Labem dostane od Ministerstva spravedlnosti přiděleno šest soudců, obvod Hradec Králové čtyři, ostravský soud pak dva soudce. Nejvíce nových soudců dostane obvod Krajského soudu v Brně, rovných deset.

Vybraní kandidáti mají částečně nahradit soudce, kteří v rámci přirozené obměny skončili či postupně skončí ve funkci do 30. dubna. Nové soudce prezident naposledy jmenoval loni v listopadu, tehdy jich bylo 31.

(epa, čtk)