Ředitelka Probační a mediační služby Andrea Matoušková Foto: Eva Paseková

Probační služba potřebuje až 170 lidí navíc, ministerstvo chce personální analýzu úřadu

Až 170 zaměstnanců chybí ředitelce Andree Matouškové v Probační a mediační službě (PMS). Služba na přetíženost svých lidí upozorňuje dlouhodobě. Ministerstvo kvůli tomu PMS žádá o analýzu personálních kapacit. Peníze na nové úředníky pak Službě poskytne nejdříve v roce 2017.

Probační a mediační služba dlouhodobě upozorňuje na svou personální poddimenzovanost, a to z důvodů nárůstu řešených případů, který se v posledních letech zvýšil. Činnost PMS byla rozšířena nabytím účinnosti Zákona o obětech trestných činů (od 1. 8. 2013). Na základě této ne příliš uspokojivé situace vznesla Probační a mediační služba nadpožadavek na ekonomickou sekci ministerstva spravedlnosti, který by měl uvedenou situaci řešit postupným navýšením personálních kapacit v letech 2017 – 2019. „Ministerstvo spravedlnosti tento požadavek vzalo na vědomí s tím, že pro rozhodování v této věci bude od  PMS požadovat podrobnou analýzu týkající se její personální situace.  Teprve na jejím základě bude možné zvažovat směr dalšího rozhodování. Ten je rovněž závislý na možnostech státního rozpočtu, tedy i na výsledcích případného jednání s ministerstvem financí,“ řekl České justici Jakub Říman

Podle vyjádření nové ředitelky PMS byla analýza dat o zatíženosti našich zaměstnanců středisek započata již v loňském roce a stále probíhá. Specialisté PMS mají nyní průměrně na starost 80 pachatelů najednou – ty kontrolují, vykonávají nad nimi dohled, pracují s nimi. Podle ředitelky PMS je takový počet otevřených případů na hranici zvladatelnosti. „Některé dílčí závěry již máme, ale další potřebujeme zpřesnit a zjistit. Přesný termín odevzdání naší analýzy zatíženosti PMS k dalšímu posouzení MSp bude vyjednán,“ řekla Andrea Matoušková s tím, že to zda k personálnímu navýšení PMS dojde a v jakém termínu je samozřejmě spojeno s otázkou státního rozpočtu, resp. rozpočtu MSp na rok 2016 a na další léta.

Služba je organizována do středisek, které působí v sídlech okresních soudů a v jejichž čele stojí vedoucí střediska. Konkrétní úkoly v rámci probace nebo mediace pak provádí buď úředníci nebo asistenti Probační a mediační služby. Úředníkem může být každý, kdo je bezúhonný, plně svéprávný, má magisterské vysokoškolské vzdělání ve společenskovědní oblasti a složil odbornou zkoušku. Pro funkci asistenta se naopak kromě bezúhonnosti, plné způsobilosti a věku na 21 let vyžaduje jen společenskovědní středoškolské vzdělání.

(epa)