Soudkyně bude mít za průtahy a ztracené spisy nižší plat, NSS uznal pochybení ve 28 případech

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 10 Monika Spáčilová bude mít po dobu jednoho roku o 15 procent nižší plat kvůli průtahům v kauzách. V kárném řízení o tom dnes rozhodl Nejvyšší správní soud v Brně.

Vedení obvodního soudu poukazovalo na to, že Spáčilová pochybila u 45 případů. Kárný senát uznal 28 z nich. Nejvyšší správní soud snížil Spáčilové plat už i v roce 2014 kvůli stejným problémům.

U některých případů soud uznal Spáčilovou vinnou, u některých zastavil karné řízení. „Dospěli jsme k názoru, že kárný návrh u nich nebyl důvodný, nečinnost jsme neshledali,“ uvedl předseda kárného senátu Radovan Havelec.

Podle něj soud přihlédl k dřívějším prohřeškům Spáčilové, a proto se přiklonil k přísnějšímu snížení platu. V roce 2014 měla Spáčilová snížený plat o deset procent na dobu tří měsíců. „Je logické, že pokud dochází k opakovanému potrestání, musí být trest přísnější. Senát zvažoval okolnosti přitěžující i ulehčující,“ uvedl Havelec.

Soud přihlédl k tomu, že si Spáčilová stěžovala na velké množství práce, na špatnou spolupráci mezi zaměstnanci, ale také na úmrtí v rodině. „Jako polehčující okolnost byl především fakt, že na obvodním soudě nepanovaly standardní poměry a soudci neměli dostatečný podpůrný personál, který by jim pomohl. To pak kladlo větší nároky na práci soudců. Existovala zde také zvýšená osobní zátěž,“ doplnil Havelec. Soudkyni naopak přitížilo to, že se provinila opakovaně ve stejné záležitosti, za kterou už byla dříve potrestaná snížením platu.

Předsedkyně obvodního soudu Jaroslava Pokorná navrhovala pro Spáčilovou snížení platu o 30 procent po dobu dvou let. Nakonec byla ale s rozhodnutím spokojená. „Trest je poměrně vysoký a zohledňuje kárná provinění a jejich závažnost. Odůvodnění bylo vyčerpávající. Navrhovala jsem sice vyšší trest, ale bylo uznáno 28 věcí a já jsem povinna souhlasit s rozhodnutím kárného senátu, proti tomu není opravný prostředek,“ řekla Pokorná, která se stala předsedkyní soudu loni v únoru. Věří, že se už nic podobného nestane. „Myslím si, že kontrolní mechanismy jsou na soudě vyhovující a jsou nyní dobře nastavené,“ dodala Pokorná.

(čtk)