Vladimír Tošovský (vlevo) a Jan Kalina Foto:ČEPS

Tošovský odvolán z čela společnosti ČEPS

Vladimír Tošovský, předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČEPS, byl odvolán ze své funkce.

ČEPS je státní firma a je výhradním provozovatelem přenosové soustavy. Do představenstva se dostal dlouholetý zaměstnanec ČEPS Karel Pícl. Předsedou dozorčí rady byl zvolen bývalý kandidát na „superúředníka“ Jiří Maceška.

O odvolání Tošovského bylo rozhodnuto krátce po 14.hodině. Naplnil se tak scénář, který Ekonomický deník předpovídal již minulý týden. Čtěte: Tošovský zřejmě skončí v čele ČEPS. Nahradí ho Kalina

Podle informací Ekonomického deníku by místo Tošovského měl být do čela zvolen Jan Kalina, který se stal členem představenstva loni v září.

O ČEPS se v poslední době hovoří především s řešením přetoků elektřiny z Německa do české přenosové soustavy a chystanou stavbou transformátorů, které by tento problém měly pomoci řešit.

Akciová společnost ČEPS působí jako výhradní provozovatel přenosové soustavy. Udržuje, obnovuje a rozvíjí 41 rozvoden a trasy vedení o celkové délce téměř 5500 kilometrů. Zisk ČEPS, a.s., za loňský rok činil před zdaněním 2 miliardy korun. V porovnání s rokem 2014 je to o 681 milionů více. Na obnovu a rozvoj přenosové soustavy vynaložila společnost
5,6 miliardy korun.

Na narůst hospodářského výsledku měly vliv vyšší tržby za zajištění systémových služeb a nižší náklady na nákup služeb podpůrných. Systémové služby jsou činnosti, které vykonává provozovatel přenosové soustavy pro zajištění rovnováhy mezi výrobou a spotřebou elektřiny, a to v každém okamžiku. Prostředkem pro jejich zajištění jsou podpůrné služby, pomocí kterých je možné regulovat rozdíly mezi výrobou a spotřebou. Společnost ČEPS tyto služby nakupuje, protože ze zákona nesmí vlastnit žádné zdroje elektrické energie.

Jiří Reichl, Ekonomický deník