ČSSD bude mít se zaplacením dluhu problémy Foto: ČSSD

Dovolání ČSSD vůči platbě Altnerovi již putuje k Nejvyššímu soudu, přednostně rozhodnout nemusí

Obvodní soud pro Prahu 1 dnes vypravil dovolání ČSSD proti rozsudku, podle kterého má strana zaplatit skoro 338 milionů korun bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi za právní služby v případu Lidového domu. Strana v něm mimo jiné usiluje o odklad vykonatelnosti pravomocného rozhodnutí. Fyzicky bude spis do Brna směřovat dnes, nebo v pátek, řekla mluvčí pražského soudu Alena Novotná.

„K datu 21. dubna je tam uvedeno, že spis šel ke spisové značce Nejvyššího soudu. Fyzicky tady ještě může ležet a jít poštou dnes, nebo v pátek,“ řekla Novotná. Samotné odeslání spisu záleží na tom, kdy bude bezpečně zabalen a také na cestě kurýra, vysvětlila.

Sociální demokraté podali dovolání proti rozhodnutí pražského městského soudu 8. dubna, rozporují především vysokou smluvní pokutu, která za 5734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku činí 318 milionů. Rozsudek o povinnosti ČSSD hradit je pravomocný, ale strana zatím částku uhradit nechce a plánuje nejprve uspokojovat Altnerovy věřitele, kteří se jí hlásí. Začala s tím ve středu.

Obvodní soud požádal Altnera o vyjádření k dovolání, podle Novotné ale nemusí čekat, zda odpověď dojde, i když to pravidelně dělá. „Když to vyjádření sem přijde, tak se dodatečně zašle Nejvyššímu soudu,“ upřesnila Novotná. Altnerův advokát Václav Veselý začátkem týdne řekl, že na vyjádření již pracuje a lhůta pro jeho zaslání se mu zdá přiměřená.

Mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček již dříve řekl, že návrh na odklad vykonatelnosti nezavazuje soudce rozhodnout celý případ přednostně. „O návrhu na odklad vykonatelnosti ale mohou soudci rozhodnout zvlášť, tedy dříve než ve věci samé. Ale když by třeba návrhu vyhověli, neznamená to, že by předjímali, jak ve věci rozhodnou,“ řekl Tomíček. Soud pak průměrně rozhoduje v civilních věcech 200 dnů.

Altner vyhrál letitý spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o sídlo strany, Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit částku 18,5 milionu korun, která vzrostla především kvůli smluvní pokutě. Navíc musí strana uhradit náklady řízení ve výši 816.000 korun.

(čtk)