Sitauce v polské justici působí i nadále střet s Evropskou unií. Foto: archiv

Prokurátor spojený s odsouzením člena polské vlády byl přeložen

Polský prokurátor, který dosáhl nepravomocného odsouzení člena nynější konzervativní vlády, se dočkal degradace. Boguslaw Olewiński byl přeřazen na okres, oznámila polská média.

„Degradace Boguslawa Olewińského byla jen otázkou času, protože od března nové vedení pořádá v prokuratuře po celém Polsku čistky,“ napsal list Gazeta Wyborcza s tím, že rozhodnutí o přeložení nepohodlného prokurátora na nejnižší stupeň podepsal ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro, který je současně generální prokurátorem.

Olewiński dosáhl loni na jaře nepravomocného odsouzení někdejšího šéfa protikorupční policie CBA Mariusze Kamińského za zneužití pravomocí v případu, ve kterém CBA podle verdiktu nestíhala korupci, ale sama ji vytvářela.

Kamiňski se proti rozsudku odvolal. Ještě než justice dospěla k odvolání, stal se po podzimních volbách členem nové konzervativní vlády premiérky Beaty Szydlové jako koordinátor tajných služeb a prezident Andrzej Duda mu udělil milost.

Duda, Kamiński a Szydlová pocházejí ze stejného politického tábora, euroskeptické konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS).

Kamiński je vnímán značně kontroverzně, v očích liberální opozice ztělesňuje autoritářské tendence v PiS, ovládající nový parlament.

Ministr Ziobro podle tisku sesadil další dva prokurátory, kteří za předchozí liberální vlády vznesli obvinění proti Kamińskému, a naopak povýšil prokurátory, kteří se blýskli za první vlády PiS v polovině minulé dekády.

(čtk)