V hospodě si již Češi nezakouří Foto: archiv

Sněmovna neschválila takzvaný protikuřácký zákon, ANO podle ČSSD porušilo koaliční dohodu

Sněmovna dnes neschválila takzvaný protikuřácký zákon, byť v dřívějším dílčím hlasování odmítla navrhovaný úplný zákaz kouření v restauracích. Normu, která měla omezit taky prodej a podávání alkoholu, podpořilo v závěrečném hlasování 80 ze 175 přítomných poslanců. Chybělo tedy osm hlasů. Proti bylo 42 členů dolní komory.

O zákonu jako celku hlasovala dolní komory hned třikrát. První dva verdikty, z nichž první byl zamítavý a druhý kladný, byly zpochybněny. Předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák před tím neúspěšně navrhoval odložit konečné hlasování do pátku.

Pro protikuřácký zákon hlasovali poslanci ČSSD a KDU-ČSL, z koaličního hnutí ANO ani ne třetina zákonodárců. Z opozičních TOP 09, KSČM a Úsvitu byli pro jen jednotlivci, poslanci ODS hlasovali proti.

Pro předpis v závěrečném hlasování bylo 13 poslanců ANO, 16 se jich zdrželo, 15 hlasovalo proti. „Bylo to překvapení ze strany koaličního partnera, já to považuji za hrubé porušení koaliční dohody, protože šlo o koaliční návrh. Práce stovek hodin, zákon, který nás mohl posunout výrazně v ochraně nekuřáků, je pryč,“ řekl Němeček novinářům.

Poslanci dříve v dílčím hlasování podpořili pozměňovací návrh, podle kterého budou moci majitelé zřizovat v těchto provozovnách oddělené prostory pro kuřáky.

Oddělený prostor pro kuřáky by mohl podle úpravy zabírat nejvýše čtvrtinu plochy pohostinství. Byl by bez obsluhy. Změnu prosadil ve dvojím hlasování poslanec opoziční ODS Marek Benda.

V prvním hlasování chyběly pro podporu Bendova návrhu tři hlasy. Ve druhém bylo pro 94 ze 178 poslanců, 68 hlasovalo proti.

Nyní si majitelé restaurací mohou vybrat, zda bude jejich zařízení kuřácké, nebo nekuřácké. Mohou také zřizovat stavebně oddělené prostory pro kouření, což ale podle některých poslanců v praxi nefunguje.

Sněmovna v jiných dílčích hlasováních podpořila i zmírnění restrikce navrhované pro elektronické cigarety, naopak by mělo být zakázáno kouření i na otevřených částech zastávek hromadné dopravy. V čajovnách se budou moci nadále kouřit vodní dýmky a v budovách volně přístupných veřejnosti budou moci majitelé mít prostory ke kouření. Kuřáci si budou moci podle výsledku dalšího dílčího hlasování zapálit i v otevřených stanech, které se využívají třeba při koncertech pod širým nebem.

(čtk)