Ani bývalý ředitel ÚOOZ není výjimka. Poté, co z vlastní vůle na protest proti reorganizaci policie rezignoval, nebude do půl roku vědět nic použitelného. Foto: archiv

Šlachta skončil. Žalobci z Olomouce začali prověřovat přeměnu policie

Žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci začali prověřovat, zda za reorganizací policie není tři roky starý plán na odstranění ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty. Vyšetřovatelé podle náměstka olomouckého vrchního žalobce Pavla Komára informace získali ve dvou případech, kterými se zabývají. Na příští týden si zvou k výslechu lidi z policejního prezidia. S aktéry kauzy chce hovořit i prezident Miloš Zeman. Podle premiéra Bohuslava Sobotky je chování ANO v rozporu s respektováním principu nezávislosti policie.

Robert Šlachta, dosavadní ředitel specializovaného policejního Útvaru odhalování organizovaného zločinu, podal žádost o odchod do civilu. Kromě něj chce odejít také jeho podřízený, náměstek Stanislav Růžička a několik dalších lidí. Podle vicepremiéra Andreje Babiše jde zatím o nejvážnější krizi v koalici. Policejní prezidium v pátek jeho rezignaci podle ČT přijalo za 15 minut. Od policie odchází po 25 letech. „Nejzávažnější je skutečnost, že ze dvou našich trestních věcích vyplývá podezření, že už zhruba tři roky zpátky bylo plánováno sloučení ÚOOZ s jiným útvarem policie s celorepublikovou působností. Cílem bylo elegantně se zbavit plukovníka Šlachty,“ řekl Aktuálně.cz náměstek olomouckého vrchního žalobce Pavel Komár. „Na kobereček“ půjde podle Práva jak policejní prezident Tomáš Tuhý, tak jeho náměstek Zdeněk Laube.

Podle mluvčího Pražského hradu Jiřího Ovčáčka chce hovořit s aktéry sporu o reorganizaci policie také prezident Miloš Zeman. Přesný termín jednání ale zatím není znám.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky ANO celou akci politizuje. Do věcí policie se podle něj nemají míchat ani státní zástupci.


„Podmínkou efektivního boje proti zločinu a korupci je funkční právní stát, v němž jsou respektovány zákony, kompetence a nezávislost policie i státního zastupitelství. Policii má řídit policejní prezident, státní zastupitelství nejvyšší státní zástupce. Obě tyto složky výkonné moci musí spolupracovat v zájmu boje proti kriminalitě, v zájmu dobrého fungování státu. Reorganizace policie je odborná záležitost, která je v kompetenci policejního prezidenta a ministra vnitra. Odmítám snahy ANO politizovat a destabilizovat práci policie a zcela nepřijatelně zasahovat politicky do jejich vnitřních záležitostí. Chování ANO je v rozporu s respektováním principu nezávislosti policie, zákonnosti a demokratické dělby moci.“

Bohuslav Sobotka, premiér


Šlachta a další členové ÚOOZ podali žádost o odchod do civilu po čtvrtečním jednání s vedením policei k 1. červenci, do tohoto data mohou svou žádost podle zákona stáhnout. „V rámci dnešního jednání na Policejním prezidiu ČR, kde byla vedením policie představena Úvaru pro odhalování organizovaného zločinu a Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování organizační změna v Policii ČR, jejíž první krok bude proveden k 1. červenci 2016, plk. Mgr. Robert Šlachta oznámil vedení Policie ČR, že s připravenými změnami nesouhlasí, nemůže se na nich podílet, a proto v následujících dnech doručí policejnímu prezidentovi svou žádost o uvolnění ze služebního poměru,“ sdělil v tiskové zprávě mluvčí útvaru Pavel Hanták.

Organizační změna, která má začít v červenci, je podle ÚOOZ nelogická a ohrožuje práci policie. „Nedůvěřujeme celému tomuto konceptu a nedůvěřujeme vedení Policie ČR, že tyto záměry jsou vedeny čistě snahou o zlepšení a zkvalitnění práce na poli boje s organizovaným zločinem,“ napsalo širší vedení útvaru v otevřeném dopise Chovancovi. Je připraveno předložit alternativní způsoby řešení.

Otevřený dopis ministru vnitra si přečtěte zde.

„Nerozumím kroku plukovníka Šlachty, jenž ani nepočkal na finální rozhodnutí o reorganizaci. Mrzí mne to. Je to zjevně politické gesto,“ napsal na twitteru Chovanec. „Jestli se rozhodl odejít z policie, tak mě to mrzí, oficiálně tak neučinil,“ komentoval Šlachtovo oznámení policejní prezident Tomáš Tuhý.

Vrchní pražská státní zástupkyně Lenka Bradáčová prohlásila, že bylo silově zasaženo do policie. „Odchází čestný člověk a s ním čestní lidé a všichni nyní vidí, kteří lidé tam zůstávají,“ řekl Aktuálně.cz olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

„Je to zatím nejvážnější krize. Panu Chovancovi se podařilo destabilizovat českou policii. Útvar, který byl zaměřený na boj proti korupci, fakticky končí, a tak je vlastně u konce celý protikorupční boj naší vlády. V ANO se poradíme, jestli chceme být v takové vládě,“ komentoval situaci Andrej Babiš.

(epa)