Ústavní soud Foto: archiv

Soud nemá rušit verdikt, jen aby prosadil vlastní hodnocení

Odvolací soud není oprávněn zrušit rozsudek soudu prvního stupně jen proto, aby prosadil své vlastní hodnocení důkazů, které sám neprováděl. Ústavní soudci dnes zkritizovali postup Krajského soudu v Plzni, který po dvou zprošťujících verdiktech odebral soudci chebského okresního soudu konkrétní kauzu a přidělil ji jinému samosoudci. Nález je k dispozici na webu soudu.

Chebský soud muže dvakrát zprostil obžaloby z padělání lékařské zprávy. Konkrétně šlo o posudek předložený za účelem získání řidičského průkazu. Samosoudce dospěl k závěru, že se nepodařilo prokázat obžalovanému úmysl.

První rozhodnutí zrušil krajský soud a výslovně uvedl, že je „v rozporu s hodnocením provedených důkazů a zcela se vymyká správnému, logickému uvažování, formálním pravidlům logiky a zdravému rozumu“.

Okresní soud napodruhé rozsudek doplnil, ovšem rozhodl stejně. Pak už kraj reagoval odejmutím případu původnímu soudci. Vysvětlil to tím, že chebský soud nerespektoval předchozí pokyny a právní názor vyšší instance. Pokud ale odvolací soud rozhodne o natolik závažné věci, jako je změna zákonného soudce, musí to náležitě a důkladně odůvodnit.

„V žádné jiné části zrušeného usnesení se přitom nenachází náležité vysvětlení, proč dle mínění krajského soudu nelze u dosavadního samosoudce zajistit dodržení základních zásad trestního řízení nebo vyloučit pochybnosti o nestrannosti soudu a soudce,“ rozhodl ÚS. Nyní bude znovu, už potřetí, rozhodovat původní samosoudce Okresního soudu v Chebu.

Letos v únoru se ÚS obecně vyjádřil k části trestního řádu, podle které je soud prvního stupně vždy vázán právním názorem odvolací instance. Návrh na zrušení podal za Obvodní soud pro Prahu 8 soudce Petr Novák. Argumentoval zejména nezávislostí soudního rozhodování. Nicméně podle ÚS je vázanost jedním ze základních principů trestního řízení, a to i v zahraničí. Zároveň představuje garanci spravedlivého procesu.

ÚS v únoru připustil, že někdy si mohou odvolací soudy svou pravomoc vykládat příliš široce. Excesy ale podle něj může v jednotlivých případech napravovat Nejvyšší či Ústavní soud.

(čtk)