Petr Nečas s manželkou Janou Foto: archiv

Nečasovou bude v kauze poslaneckých trafik opět posuzovat soudkyně Králová

Již dvakrát soudkyně Helena Králová z Obvodního soudu pro Prahu 1 zprostila viny všechny obžalované v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Nyní jí byl přidělen další případ, který se týká Jany Nečasové, dříve Nagyové a jejího manžela, expremiéra Petra Nečase. Tedy případ tzv. poslaneckých trafik, ve kterém nedávno padla obžaloba. „Ano, věc byla elektronickým systémem přidělena této soudkyni,“ potvrdila informace České justice mluvčí soudu Alena Novotná.

Žalobci z olomouckého vrchního státního zastupitelství tento týden podali obžalobu na bývalého premiéra Petra Nečase ženu Janu. Viní je z podplácení poslanců funkcemi. Kromě expremiéra a bývalé šéfky jeho kabinetu čelí obžalobě v případu takzvaných trafik také někdejší vysoce postavený úředník Roman Boček. Nečasovou žalobci zároveň obžalovali z krácení daní za luxusní dary.

A elektronický systém přidělování případů u Obvodního soudu pro Prahu 1 případ opět přidělil Heleně Králové.

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová. Reprofoto: ČT
Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová. Reprofoto: ČT

Soudkyně vstoupila do podvědomí veřejnosti tím, že v kauze Vojenského zpravodajství opakovaně odmítla motiv Nečasové, jak ho nastínila obžaloba. Tedy že nechala sledovat expremiérovu manželku Radku Nečasovou kvůli tomu, aby na ní něco zjistila a snáze tak Nečase dotlačila k rozvodu.
Králová úplně původně rozhodla trestním příkazem. Janě Nečasové tehdy dala roční podmínku. Poté všechny obžalované v případu osvobodila s tím, že se trestný čin nestal. Králová rozhodla při veřejném jednání, vyhlásila však pouze takzvaný výrok, který kvůli utajovaným informacím nijak neodůvodnila. To vyvolalo nesouhlasné reakce mezi odborníky a politiky. Věc bude řešit odvolací senát.

Odvolací pražský městský soud tento verdikt letos v březnu zrušil a kauzu vrátil k dalšímu projednání, přičemž konstatoval, že soudkyně „naprosto nekriticky“ akceptovala obhajobu obžalovaných. Králová pak v novém řízení v podstatě zopakovala své argumenty v neprospěch obžaloby.

Rozvrh práce je dokument, který vytváří předseda soudu po projednání se soudcovskou radou daného soudu. Předem je tedy určeno, ke kterému soudnímu oddělení bude daná věc zapsána a tudíž i který samosoudce nebo soudní senát ji bude projednávat.

(epa)