Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Foto: MSp

Pelikán od Babiše dostane pro svůj resort 650 milionů korun navíc

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán dohodl s ministrem financí Andrejem Babišem (oba ANO) navýšení rozpočtu svého resortu o 650 milionů korun. Po jednání to dnes řekl novinářům. Pelikán původně požadoval navíc dvě miliardy. Peníze chce využít na růst platů a zvýšení počtu pracovníků v justici a Vězeňské službě. Chystá se také projekt, jehož cílem je technicky vybavit všechny soudní síně tak, aby soudy mohly plnit svou povinnost nahrávat jednání.

Podle předběžného návrhu rozpočtu z letošního jara, počítalo ministerstvo financí pro resort spravedlnosti celkem s 24,82 miliardy korun. To představuje oproti letošnímu roku nárůst zhruba o 132 milionů korun.

„Chceme navýšit počet lidí ve Vězeňské službě, jednak na pokrytí stoupajícího počtu vězňů, jednak proto, abychom mohli vězně zaměstnávat i mimo věznice,“ uvedl Pelikán. Dodal, že se také chystá zvýšit platy personálu na soudech až o deset procent. Jednání považuje za úspěšné.

Peníze jsou podle něj potřeba také na projekt, jehož cílem je technicky vybavit všechny soudní síně tak, aby soudy mohly plnit svou povinnost nahrávat jednání. „Asi osm let máme povinnost nahrávat každé soudní jednání, a nenahrávají se, protože není na co,“ uvedl ministr.

Pelikán původně požadoval navýšení rozpočtu o dvě miliardy korun. „Nějak si poradím, samozřejmě pokud by se podařilo najít ještě více peněz, věci by šly jednodušeji, rychleji, mohli bychom se pustit i do dalších projektů, které nepůjdou, ale je to dost na to, aby všechno nějak fungovalo,“ dodal Pelikán.

Minulý rok Pelikán rovněž požadoval přidání dvou miliard, s Babišem se nakonec dohodl na polovině této částky. Tehdy uvedl, že peníze chce využít především na posílení personálu na soudech a zefektivnění jejich chodu.

Ministerstvo financí navrhuje na příští rok schodek státního rozpočtu 60 miliard korun. Rozpočet počítá s růstem platů učitelů nebo zdravotníků, zvýšením peněz za státní pojištěnce a růstem důchodů. Vláda musí návrh rozpočtu schválit a odeslat do Poslanecké sněmovny do konce září.

(čtk)