Machala vedl před 15 lety tajný tým protikorupční policie s krycím názvem Mlýn Foto: archiv

Policie v Ostravě zastřelila dlužníka, který střílel na exekutora

Šedesátiletý muž dnes ráno v Ostravě postřelil nelegálně drženou útočnou puškou exekutora, úřednici, která jej jako nezúčastněná osoba doprovázela a zasahujícího policistu. Ještě před střelbou vykonavatel přivolal policisty. Ti střelbu opětovali a útočníka zastřelili. Všichni postřelení jsou mimo ohrožení života. Informoval o tom náměstek krajského policejního ředitele Radim Wita. Policisté pátrali po dalším muži. Svědek, hovoří se o synovi zastřeleného, se jim nakonec přihlásil sám. V době incidentu ale v domě údajně nebyl.

Jednapadesátiletý exekutor a sedmatřicetiletá úřednice přišli k domu v Ostravě-Hrušově řešit soudní vystěhování. Podle exekutorské komory byl dlužník o postupu informován a několik týdnů měl možnost se z bytu vystěhovat, což neučinil.

Podle kriminalistů mohl být útok předem připravený a promyšlený. Střelec měl v dosahu další tři zásobníky s 90 náboji. Na místě byli i další lidé – zaměstnanci stěhovací služby či zástupce majitele budovy. „S ohledem na to, že na místě bylo i dalších osm lidí, mohly být následky vážnější,“ připustil Wita. Kriminalisté se domnívají, že terčem útoku se mohli stát i oni. Zabránil tomu ale zásah policistů.

Policisty na místo přivolal exekutor, který si nebyl jistý svou bezpečností. Když na místo dorazili, chtěl zahájit exekuci. Policisté šli k domu první, civilisté za nimi. K domu už ale nedošli, muž vyšel ze dveří a začal střílet. Policisté palbu opětovali a muže zastřelili. „Považuji to za velmi rychlý a profesionální zákrok,“ řekl Wita. Zásah ocenil policejní prezident Tomáš Tuhý. „Zareagovali rychle a naprosto profesionálně, čímž zachránili život několika lidem,“ řekl.

Případ kriminalisté kvalifikovali jako pokus o vraždu. Proti soudnímu vykonavateli dlužník použil nelegálně drženou automatickou pušku. „Nebyl držitelem žádného oprávnění k držení zbraní. Ani v minulosti,“ uvedl Wita.

Dva výstřely zasáhly do nohou jednapadesátiletého exekutora a sedmatřicetiletou úřednici, která na místě byla jako nezúčastněná osoba. Oba skončili v nemocnici. Muž je zraněn vážněji, žena méně vážně. Postřelen byl i jeden z policistů. Má povrchové zranění.

Podle některých sousedů byl muž problémový. „Znala jsem jeho přítelkyni. Ta údajně o exekuci vůbec nevěděla,“ řekla třiapadesátiletá Jindřiška Bitová. Podle ní byl zastřelený konfliktní člověk. „Neměl rád lidi, s každým se jenom přel,“ uvedla. Mluví se o tom, že v minulosti pracoval u policie. Wita to nepotvrdil ani nevyvrátil. S určitostí řekl jen to, že nyní nebyl policista.

(čtk)