Foto: archiv ÚOOZ

Vznikající centrála proti zločinu má další členy užšího vedení

Národní centrála proti organizovanému zločinu má další členy užšího vedení. Náměstky ředitele od 1. srpna budou dosavadní šéfové protikorupční policie Jaroslav Vild a protimafiánského útvaru Milan Komárek. Ředitelem sekce závažné hospodářské trestné činnosti se stane Petr Lysák, který je nyní náměstkem ředitele protikorupční policie. Vyplývá to z podkladů pro středeční jednání vlády.

Nový policejní útvar by měl mít podle plánů čtyři sekce. Kromě korupce a závažné trestné hospodářské činnosti budou zaměřené na terorismus a extremismus, organizovaný zločin a kybernetickou kriminalitu. „Na pozice ředitelů ostatních sekcí vyhlášena výběrová řízení,“ stojí v podkladech pro vládu.

Šéfem nového útvaru bude Michal Mazánek, který je nyní ředitelem celorepublikového Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování. O jeho jmenování do funkce nedávno na základě doporučení komise rozhodl náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube.

Reorganizace policie způsobila koaliční roztržku mezi ČSSD a hnutím ANO. Plány na sloučení dvou elitních policejních útvarů se nelíbily také státním zástupcům, s jejichž připomínkami se musí vedení policie vypořádat. Reorganizací policie se zabývá také sněmovní vyšetřovací komise.

(čtk)