Předseda vlády v demisi Andrej Babiš ještě v roli ministra financí vlády ČSSD, ANO11 a KDU-ČSL při prezentování svého projektu EET ve sněmovně Foto: Facebook

Babiš poradcům a advokátům vyplatil 9,4 milionu, na arbitráže padlo méně než loni

Babiš poradcům a advokátům vyplatil 9,4 milionu, na arbitráže padlo méně než loniMinisterstvo financí vyplatilo v prvním pololetí poradním orgánům, poradcům, advokátům a advokátním kancelářím zhruba 9,4 milionu korun, když za stejné období loni to bylo zhruba 32 milionů korun. Vyplývá to ze zveřejněného seznamu poradních orgánů, poradců, advokátů a advokátních kanceláří. Z materiálu například plyne, že poradcem ministra se od ledna stala bývalá náměstkyně Simona Hornochová se smluvní odměnou 2900 korun za hodinu. Zatím jí ovšem MF žádné peníze nevyplatilo.

Vyšší výdaje loni v pololetí jdou na vrub například odměnám advokátních kanceláří, které stát zatupují v arbitrážních sporech. Loni například MF vyplatilo téměř 13 milionů korun advokátní kanceláři Weil, Gotshal & Manges za zastupování státu v solárních sporech.

Seznam za první pololetí obsahuje i veškeré smluvní vztahy, tedy i ty, které před rokem 2014 nebyly na základě výjimek zveřejňovány. Jde zejména o smlouvy s advokátními kancelářemi a poradními orgány, jež souvisejí s agendou mezinárodních sporů a smlouvy na právní služby, které byly hrazeny ze zvláštního privatizačního účtu.

Z materiálu dále plyne, že mezi poradci ministra jsou nadále ekonom Aleš Michl, Darek Kysela nebo odborářský ekonom Jaroslav Ungerman. Kysela a Michl mají měsíční odměnu 48.000 Kč a dosud jim bylo vyplaceno 192.000 korun. Ungerman poskytuje služby bezplatně. Kysela podle materiálu provádí osobní poradenské a konzultační činnosti a specializované služby v oblasti ekonomických analýz. Michl radí ministrovi s řízením státního dluhu a makroekonomickými analýzami a Ungerman s řízením příjmů a výdajů státního rozpočtu.

Zveřejnění seznamu je součástí protikorupční strategie vlády schválené v roce 2013. Jedním z úkolů je zveřejňování poradců a poradních orgánů. Zveřejnění seznamu těchto orgánů, včetně jejich personálního obsazení, má podle MF pomoci k větší důvěře veřejnosti ke státní správě a její transparentnosti. Seznam se aktualizuje vždy k 1. červenci a k 1. lednu kalendářního roku.

(čtk)