Strážníci Suchánkovi podle neoficiálních informací naměřili v Břeclavi rychlost 96 kilometrů v hodině Foto: archiv

Překročená rychlost nebo autonehoda. Kárnému řízení čelilo několik ústavních soudců

Tři ústavní soudci v minulosti čelili kárnému řízení kvůli dopravním přestupkům. U Michaely Židlické a Josefa Fialy řízení skončilo výtkou, což je jediný možný postih. U Jiřího Nykodýma kárný senát dvakrát řízení zastavil, protože se v prvním ani druhém případě přestupek neprokázal. Vyplývá to z údajů Ústavního soudu.

Jako čtvrtý čelí kárnému řízení soudce Radovan Suchánek. Strážníci mu podle neoficiálních informací v červenci naměřili v Břeclavi rychlost 96 kilometrů v hodině. Po odečtu běžné tolerance měření lze hovořit o rychlosti 93 kilometrů v hodině.

Ústavní soudce nelze stíhat za přestupek, v kárném řízení mohou dostat maximálně výtku. Senáty se zřizují zvlášť pro každý případ, tvoří je další ústavní soudci. Úprava kárného řízení je tak jiná než u soudců ostatních soudů, jejichž prohřešky řeší senáty u Nejvyššího správního soudu.

Ústavní soudce Josef Fiala Foto: Senát
Ústavní soudce Josef Fiala Foto: Senát

Židlická podle usnesení kárného senátu překročila v roce 2009 v Brně povolenou rychlost o 27 kilometrů v hodině. Fiala měl letos v Praze kolizi s tramvají, když se chtěl otočit na křižovatce. Porušení dopravních předpisů nepopíral. Při nehodě se nikomu nic nestalo.

Nykodým stanul před kárným senátem poprvé v roce 2006 kvůli nehodě v Praze. Kolegům z kárného senátu sdělil, že střet zavinil druhý řidič, který otevřel dveře do vozovky v okamžiku, kdy kolem Nykodým projížděl. Podle senátu nešlo o přestupek.

Stejně to dopadlo i v roce 2013, kdy Nykodým podle policistů při couvání zavadil o jiné vozidlo a odjel. Nykodým později uvedl, že si žádného nárazu nevšiml. Kárný senát po projednání případu zdůraznil, že soudcovo služební vozidlo nejevilo žádné známky nárazu, zatímco druhý vůz byl poškozený už před údajnou kolizí. Řízení pak zastavil.

(čtk)