Poslanci Martin Plíšek a František Laudát z TOP 09 Foto: TOP 09

TOP 09 chce zrychlit rozhodování u sporů do jednoho milionu

Jednoduché ekonomické spory, které končí u českých soudů, by mohly mít podle TOP 09 rychlejší závěr. Podle strany by tomu pomohla novela občanského soudního řádu, kterou předkládá poslanec Martin Plíšek. Povinnost vydat elektronický platební rozkaz, který je obdobou rozsudku, by soudy měly nově už do 3 měsíců od podání návrhu. Dnes na to nemají žádnou lhůtu.

Opoziční TOP 09 navrhuje, aby soudy musely vydávat takzvaný elektronický platební rozkaz do tří měsíců od podání návrhu, pokud návrh splní potřebné náležitosti. Má to zrychlit soudní řízení u soudních sporů do jednoho milionu korun.

U takových sporů jde například o nezaplacené faktury za zboží nebo služby, smluvní pokuty nebo neuhrazené půjčky. Podle Plíška jde o často používaný nástroj, například jen v červenci podali věřitelé asi 30.000 návrhů na vydání tohoto rozkazu. Jen v Praze přes čtyři a půl tisíce, na jižní Moravě ještě o dva tisíce návrhů více. „Druhotná platební neschopnost českých firem je jedním z největších problémů zejména malých podnikatelů. Tato novela dává šanci k řešení problému,“ dodal předseda poslaneckého klubu František Laudát (TOP 09).

Soudy podle Plíška už nyní často rozhodují ve lhůtě do tří měsíců, je ale mnoho případů, kdy to trvá déle. Příslušnou novelu občanského soudního řádu chce TOP 09 předložit ve Sněmovně na podzim. „Pokládám tuto novelu sice za malou, ale účinnou,“ řekl Plíšek. „Neúměrně dlouhá doba od podání žaloby k pravomocnému rozhodnutí soudu ztěžuje život podnikatelům a oslabuje vymahatelnost práva v České republice. Můj návrh řeší spory s hodnotou do jednoho milionu korun, u kterých není nutné složité dokazování,“ dodal poslanec.

(epa)