Náborové příspěvky se budou podle novely pohybovat od 30.000 do 150.000 korun Foto: archiv

Vláda chce u bezpečnostních sborů zavést náborový příspěvek až 150 tisíc korun

Možnost získání náborového příspěvku od 30 000 do 150 000 korun do jednoho roka od nástupu k bezpečnostnímu sboru zavádí návrh novely zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Současně odstraňuje kritizovanou povinnost zdarma a bez náhrady odsloužit 150 hodin přesčasů ročně.

Podle důvodové zprávy vyplývá návrh, který je od pondělí 1. srpna 2016 v připomínkovém řízení, z koaliční smlouvy. „Jeho cílem je především provedení systémové změny v oblasti proplácení přesčasů příslušníků bezpečnostních sborů. Předkládaná novela konkrétně navrhuje odstranit povinnost příslušníků bezpečnostních sborů sloužit ročně 150 hodin bez nároku na náhradní volno či odměnu, s výjimkou vyhlášených krizových stavů,“ uvádí se v důvodové zprávě. Předkladatelem návrhu je ministerstvo vnitra.

Povinnost odsloužit bez náhrady 150 hodin ročně již dříve kritizovala veřejná ochránkyně práva Anna Šabatová, když označila praxi nařizování a neproplácení přesčasů u armády, policie a vězeňské služby za nezákonnou.

Mezi bezpečností sbory podle zákona  o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. patří  Policie ČR, Hasičský záchranný sbor ČR, Celní správa ČR, Vězeňská služba ČR, Generální inspekce bezpečnostních sborů, Bezpečnostní informační služba a Úřad pro zahraniční styky a informace.

O změnách podle zprávy  panuje shoda politická i odborná: „ Na zahrnutí předkládaných změn do novely zákona též panuje principiální shoda napříč bezpečnostními sbory a odborovými organizacemi, neboť na přípravě novelizace se podílela odborná pracovní skupina složená ze zástupců uvedených subjektů,“ vysvětluje zpráva k novele.

Náborový příspěvek pro obory IT a právo

Podle textu důvodové zprávy navrhovaný zákon umožňuje zrychlený služební postup u osvědčivších se středoškolsky vzdělaných příslušníků, zavádí institut zkušební doby, umožňuje zastupování na jiném služebním místě příslušníkem, který je ve stejné služební hodnosti jako zastupovaný, odstraňuje nedostatek zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, dle kterého má příslušník nárok na 5 dní dovolené, přestože v kalendářním roce nekonal službu. Dále zavádí náborový příspěvek, který zvýší konkurenceschopnost služebního poměru v bezpečnostních sborech na pracovním trhu, a to především u exponovaných profesí  – například informační technologie, právo

Co se týče náborového příspěvku, je novelou navrhován v rozpětí 30 000 – 150 000 s tím, že příslušník musí u sboru setrvat nejméně čtyři roky nebo příspěvek vrátit. Ze znění návrhu ovšem vyplývá, že funkcionář může – a nemusí příspěvek přiznat. Kriteria přiznání příspěvku stanoví ředitel bezpečnostního sboru.

Náborový příspěvek

(1) Služební funkcionář může příslušníkovi po uplynutí zkušební doby, nejpozději však do 1 roku od přijetí do služebního poměru, přiznat náborový příspěvek ve výši 30 000 až 150 000 Kč.

(2) Podmínky pro přiznání náborového příspěvku stanoví ředitel bezpečnostního sboru služebním předpisem. Náborový příspěvek se neposkytne příslušníkovi, kterému byl již v minulosti poskytnut.

(3) Příslušník, kterému byl poskytnut náborový příspěvek, je povinen setrvat ve služebním poměru po dobu 4 let.

(4) Nesplní-li příslušník povinnost setrvat ve služebním poměru po dobu uvedenou v odstavci 3, je povinen vrátit vyplacený náborový příspěvek nebo jeho poměrnou část, skončí-li jeho služební poměr propuštěním.

Irena Válová