"Pokud nejste terorista nebo špión, neohrožujete demokratický systém, bezpečnost a ekonomické zájmy státu, nevyzrazujete utajované informace, nepatříte k organizovanému zločinu, ani nejste v kontaktu s lidmi, kteří ve zmíněných oblastech nemají čisté svědomí, nemusíte se sebemenšího našeho zájmu o vaši osobu obávat,“ stojí na webu BIS. Foto: Wikipedia

Extremisté loni neznamenali hrozbu pro demokracii v Česku, zaznamenala BIS ve výroční zprávě

Bezpečnostní informační služba (BIS) loni nezaznamenala aktivity extremistů, které by znamenaly konkrétní hrozbu a bezprostřední ohrožení demokratických základů země. Extremisté se snažili oslovit širší veřejnost a získat její podporu. Závažnějším a novým jevem je schopnost extremistů přehlížet v některých případech vzájemné neshody, osobní a ideologické rozdíly a začít kooperovat. BIS to dnes uvedla ve výroční zprávě za rok 2015.

BIS se loni zaměřila na to, jaké dopady na českou společnost měla migrační krize a následná vlna uprchlíků, která přišla do Evropy. Zvýšily se totiž kvůli tomu aktivity lidí šířících xenofobii a rasismus. „Téma imigrace přesahovalo oblast extremismu a stalo se jedním z problémů, které česká veřejnost začala považovat za bezpečnostní riziko,“ uvedla kontrarozvědka ve výroční zprávě.

Loňský rok byl významný tím, že kvůli migrační krizi bylo hodně demonstrací proti uprchlíkům i na jejich podporu. Pravicoví extremisté podle BIS navazovali kontakty s populistickými protiuprchlickými subjekty. „Tato spolupráce měla mnoho podob, od pouhé účasti pravicových extremistů na akcích pořádaných protiuprchlickými aktivisty, přes společné organizování demonstrací až po ojedinělé navázání vzájemných přátelských kontaktů,“ popsala BIS.

Bezpečnostní riziko znamenaly také levicově extremistické subjekty, jejichž primárním cílem podle BIS bylo jitřit situaci a vyvolávat konflikty. „V počátcích se primárně jednalo o verbální napadání či provokování ideových odpůrců. Několikrát došlo k házení vajec na řečníky či účastníky protiuprchlických akcí. Ve druhé polovině roku byly do davu odpůrců migrace vhozeny i nebezpečnější předměty,“ uvedli zpravodajci.

(čtk)