Vazební věznice Pankrác Foto: archiv

Více zaměstnanců, kamer i skenerů: Koncepce vězeňství vyjde na více než pět miliard

Nová koncepce vězeňství do roku 2025 má ambiciózní plán na zlepšení stavu českých káznic i situace vězňů, zejména po odpykání trestu. Ministerstvo spravedlnosti už ví, na kolik vyjde v nejbližších pěti letech – na více než pět miliard korun. Zatímco za letošní rok počítá ministerstvo spravedlnosti s náklady ve výši zhruba 369 milionů korun, v příštích letech má koncepce vyjít ročně až miliardu a půl, vyplývá z dokumentu, který má Česká justice k dispozici. Finanční dopady zásadních změn v oblasti vězeňství již projednal Finanční podvýbor Poslanecké sněmovny.

Jak již Česká justice podrobně informovala, Koncepce klade důraz hlavně na snížení recidivy kriminální činnosti, a tak i zamezení možného návratu propuštěných vězňů zpět do vězení. Vězeňská služba má důkladněji zapracovat například na reintegraci vězňů před uplynutím trestu, nabídce vzdělávacích aktivit či lepší nabídce zaměstnání po dobu výkonu trestu, nabídnout má i možnosti řešení dluhů, které se v případě řady odsouzených po dobu pobytu ve vězení obvykle ještě prohloubí. Zkvalitnit by se měla i zdravotní péče ve vězení a investovat by se v dalších letech mělo i do modernizace vězeňských zařízení. Nový směr vězeňství představilo vedení Vězeňské služby spolu s ministerstvem letos v lednu.

Cena za lepší vězeňství

Finanční dopady na novinky ve vězeňství mají alespoň v prvních letech ročně dosahovat více než miliardy korun. Letošní náklady na koncepci mají být zhruba 369 milionů korun. Většina je kryta z rozpočtu Vězeňské služby, šest milionů činí nadpožadavky na mzdové náklady. V příštím roce už má nová podoba nápravných zařízení vyjít na více než miliardu. Rok 2018 počítá dokonce s více než miliardou a půl. Cena za efektivnější a modernější vězeňství má do roku 2020 být 5 350 milionů korun.

Koncepce počítá i s posílením personálu, který je v bezprostředním kontaktu s vězni, tedy hlavně v řadách odborných zaměstnanců a vychovatelů. „Je třeba vytvořit podmínky, které zajistí konkurenceschopnost Vězeňské služby ČR na pracovním trhu. Je třeba uplatnit finanční i nefinanční motivační pobídky, které zatraktivní pracovní prostředí ve vězeňství i pro vysokoškolsky vzdělané odborníky z civilu. Cílovým stavem je stabilní personální obsazení odborníky, kteří mohou působit i ve více věznicích,“ stojí přímo v koncepci.

Vězni v Jiřicích, kteří obnovili zpustlý ovocný sad Foto: Eva Paseková
Vězni v Jiřicích, kteří obnovili zpustlý ovocný sad Foto: Eva Paseková

Zároveň je podle ministerstva potřeba zajistit i dostatečné množství pracovníků, kteří vykonávají strážní činnost. Vzhledem k přeplněnosti českých věznic je počet dozorců nedostatečný a zaměstnanci Vězeňské služby jsou tak přetěžováni, upozorňuje dokument.

Půl miliardy na platy navíc

Více peněz si tak vyžádají i mzdové náklady. Letos si personální náklady v souvislosti s koncepcí vězeňství vyžádají z rozpočtu Vězeňské služby 600 tisíc korun a v rámci nadpožadavků přes šest milionů. V příštích letech vzrostou dokonce v řádu stovek milionů ročně navíc.

Zatímco následující rok si koncepce vyžádá asi 417 milionů korun, napřesrok vyjde na necelou půl miliardu. V roce 2019 pak mzdové náklady na realizaci koncepce vězeňství vystoupají na 515 milionů korun, z čehož státní rozpočet pokryje 600 tisíc. Zbytek uplatní Vězeňská služba v rámci nadpožadavků mimo své zdroje.

Investice za 2,5 miliardy

Koncepce počítá i s nemalými investicemi. Celkem je do roku 2020 vyčíslila na 2,5 miliardy korun. Peníze by měly jít například na zdravotnické přístroje, eskortní vozidla, výzbroj a výstroj, obnovu vězeňských zařízení či například podporu využití letištních skenerů. Modernizace zabezpečovacích zařízení by měla vést i k posílení bezpečnosti ve věznicích. „Je třeba rozvíjet rozšiřování kamerového systému, osobních bezpečnostních hlásičů, využívání detektorů či skenerů. Cílovým stavem je stav, kdy jsou věznice a jejich operační střediska vybavena moderními bezpečnostními zařízeními k posílení vnitřní i vnější bezpečnosti,“ uvádí například koncepce.

Za letošní rok si investice v rámci koncepce vyžádají okolo 336 milionů korun, nejvíce peněz by do moderního vězeňství mělo jít napřesrok, a to 849 milionů. Většinu finančních prostředků uplatňuje ministerstvo spravedlnosti jako nadpožadavky, tedy peníze mimo náklady kryté ze svého rozpočtu.

Plánované financování koncepce zahrnuje první období do roku 2020. Další akční plány, jejich cíle, harmonogramy, rámce i případné legislativní změny budou rozpracovány v dalších letech.

Vendula Stadlerová