Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová Reprofoto ČT

Lenka Bradáčová prověří kárnou odpovědnost žalobce kvůli nezákonnému jednání vůči soudci Veselému

Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová prověří postup v případě podání pozdní námitky podjatosti soudce Miroslava Veselého v insolvenčním řízení. Státní zastupitelství v tomto případě v rozporu se zákonem použilo odposlechy z trestního řízení a policii navíc nařídilo dodatečně zpracovat zprávu o důkazech proti Veselému, přestože soudce nebyl a není trestně stíhán.

Česká justice o celém případu obsáhle informovala a obrátila se s dotazem na státní zastupitelství, zda vedoucí státní zástupci neuvažují o podání kárné žaloby na příslušného státního zástupce. Mluvčí nejvyššího státního zástupce Českou justici odkázal na nižší stupeň soustavy. „S odkazem na obsah následně zveřejněného článku jsem Váš dotaz a posléze zveřejněný článek z 10.10 2016 po obsahové stránce vyhodnotila jako podnět k podání kárné žaloby na příslušného státního zástupce,“ uvedla nyní v odpovědi vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. O výsledku svého šetření následně bude informovat.

Námitku podjatosti soudce Krajského soudu v Českých Budějovicích Miroslava Veselého v insolvenčním řízení ve věci Via Chem Group a.s. odmítl dne 30. srpna 2016 usnesením Vrchní soud v Praze. Z usnesení Vrchního soudu v Praze, které popisuje vývoj v dané věci, vyplývá, že státní zástupce se na poslední chvíli pokusil použít jako důkaz podjatosti soudce v civilní věci odposlechy z trestní věci, přestože takovou praxi zákon nedovoluje.Plné znění usnesení je řádně uloženo v insolvenčním rejstříku.

(epa)