Policejní prezident nemluvil o Pelikánovi zrovna lichotivě Foto: MSp

Policejní prezident Pelikána označil za „pubescentního ministra“, nevidí to jako urážku

Policejní prezident Tomáš Tuhý se ohradil proti tvrzení, že na veřejném shromáždění urážel ministry a vládu. Záznam březnového vystoupení Tuhého, v němž se vyjádřil na adresu některých ministrů za hnutí ANO, zveřejnil dnes nově spuštěný zpravodajský projektSeznam Zprávy. Šéf policie na něm říká, že se stydí za ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, a vicepremiéra Andreje Babiše (oba ANO) nepřímo obviňuje z ovlivňování médií v jeho vlastnictví. Tuhý dnes v tiskovém prohlášení uvedl, že si za svými slovy stojí a na záznamu neslyší žádnou urážku.

Pelikána na zveřejněném záznamu Tuhý kritizuje kvůli jeho slovům ze začátku února. Pelikán tehdy řekl, že policie selhala, když nezakročila proti maskovaným výtržníkům, kteří napadali průvod levicových aktivistů. Ministr spravedlnosti řekl, že proti velitelům zásahu by měla být vyvozena odpovědnost.

Policejní prezident na záznamu Pelikána označil za „pubescentního ministra“ a jeho slova odsoudil. „Toto je úroveň, která by měla být na úrovni představitelů vlády? Za takové lidi se stydím,“ uvedl. Zvlášť představitelé ministerstva spravedlnosti by podle něj měli být nad věcí a vzorem, protože by měli řídit státní zastupitelství.

Policejní prezident Tomáš Tuhý Foto: archiv
Policejní prezident Tomáš Tuhý
Foto: archiv

V dnešním tiskovém prohlášení Tuhý uvedl, že Pelikán v únoru hovořil do médií bez dostatku informací. „Za mým březnovým vyjádřením si stojím. Záznam jsem si přehrál několikrát a neslyším žádnou urážku. Slyším policejního prezidenta, který obhajuje policisty a jejich nelehkou práci,“ uvedl Tuhý.

V další části březnového záznamu Tuhý kritizuje Lidové noviny, které patří do mediálního domu Mafra vicepremiéra Babiše. Hovořil o jejich ovlivňování „někým z jejich pozadí“. I na tom podle dnešního prohlášení trvá.

(čtk)