V červnu lidé zvolí nové europoslance Foto: Vězeňská služba

„Reklamace“ na průběh voleb do Senátu řeší Nejvyšší správní soud

Pokud dojde ke zpochybnění voleb do Senátu, návrh na neplatnost hlasování či neplatnost volby kandidáta se může domáhat ochrany u Nejvyššího správního soudu každý občan zapsaný do stálého seznamu ve volebním okrsku, kde byl senátor volen nebo každá politická strana, politické hnutí, koalice nebo nezávislý kandidát, jejichž přihláška k registraci ve volebním obvodu byla pro volby do Senátu zaregistrována. Ve věcech voleb do zastupitelstev krajů jsou věcně příslušné krajské soudy, nikoli NSS.

Problémy krátce před volbami potkaly například senátorku Alenu Dernerovou kvůli vnitrostranickým sporům. Kandidaturu lékařky Dernerové potvrdila ve středu 5. října mostecká radnice, která nevyhověla žádosti místopředsedkyně hnutí Severočeši.cz Hany Jeníčkové o stažení její kandidatury. Dernerová nakonec do druhého kola jako vítězka postoupila, je ale možné, že výsledky voleb i tak napadne.

Nejvyšší správní soud, resp. jeho tzv. sedmičlenný volební senát, rozhoduje o návrzích na neplatnost voleb, neplatnost hlasování a neplatnost volby kandidáta ve volbách do Senátu podle § 90 zákona č. 150/2002 Sb., soudní řád správní, a podle § 87 odst. 2 až 5 zákona č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky

Výsledek voleb do Senátu bude vyhlášen sdělením ve Sbírce zákonů (§ 77 zákona č. 247/1995 Sb.). Den vyhlášení výsledků je právě den, kdy jsou tyto výsledky ve Sbírce zákonů publikovány. Návrh nelze podávat dříve než v den následující po tomto vyhlášení. Na druhou stranu, návrh je třeba podat nejpozději 10 dnů po vyhlášení výsledků voleb Státní volební komisí.

„Na Nejvyšší správní soud je možné podat návrh písemně nebo ústně do protokolu u NSS ve všední dny od 8 do 16 hodin. Návrh lze podat písemně též v elektronické formě podepsaný elektronicky na elektronickou podatelnu nebo do datové schránky Nejvyššího správního soudu,“ vysvětluje mluvčí NSS Dylva Dostálová.

Návrh na neplatnost voleb může podat navrhovatel, má-li zato, že byla porušena ustanovení volebního zákona způsobem, který mohl ovlivnit výsledky voleb nebo došlo k poušení práv kandidáta. „Soud rozhodne usnesením bez nutnosti nařizovat ústní jednání, a to do dvaceti dnů poté, co návrh došel soudu,“ uvedla mluvčí NSS. Návrh bude odmítnut jako nepřípustný, pokud bude doručen chybně místně nebo věcně.

(epa)