Administrativní pracovníci soudů mají dostat přidáno Foto. archiv

Sdružení znalců a odhadců má zaplatit pokutu 160.000 korun

Česká komora odhadců majetku, profesní sdružení znalců a odhadců, má zaplatit pokutu 160.000 korun. Dostala ji od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Bránila hospodářské soutěži mezi svými členy. Oznámil to řekl předseda úřadu Petr Rafaj. Pokuta je pravomocná, komora s úřadem spolupracovala a dostala tak nakonec nižší pokutu.

Prezident komory Jaroslav Šantrůček dnes řekl, že komora pokutu zaplatí a už odstranila ze svého kodexu ustanovení, které ÚOHS kritizoval.

Komora schválila a zveřejnila Profesní a etický kodex znalce a odhadce majetku, ve kterém stanovila, že znalec se dopustí závažného porušení etiky profese, když bude poškozovat kolegy nepřiměřenými cenovými nabídkami.

„Uvedené ustanovení, které komora přijala a uplatňovala v letech 2009-2015, je dle rozhodnutí ÚOHS zakázaným a neplatným rozhodnutím sdružení soutěžitelů, jehož cílem bylo narušit hospodářskou soutěž na tuzemském trhu zpracování znaleckých posudků z oboru Ekonomika – ceny a odhady na území České republiky a na trhu odhadů majetku,“ uvedl Rafaj. Znalci a odhadci majetku byli podle něj odrazováni od efektivní cenové soutěže. V rámci profese se tak potenciálně nemohla rozvíjet účinnější soutěž, z níž by mohl profitovat spotřebitel.

„Přišli jsme s vlastní obhajobou, proč jsme to do kodexu dali, nakonec nám bylo vysvětleno, že to tak být nemůže, byť byl náš úmysl sebečistější,“ uvedl k jednání ohledně kritizovaného ustanovení prezident komory.

Vedle sankce uložil úřad komoře i nápravné opatření, podle kterého musí informovat všechny své členy a je povinna nezákonné ustanovení odstranit ze svého Profesního a etického kodexu.

(čtk)