Budova NBÚ v praze Reprofoto: ČT

Pelikán s nápadem na stavbu justičního paláce v Brně nemusí uspět, budovy má získat NBÚ

Z nápadu ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) postavit z budov ministerstva obrany v Brně – Černých polích justiční palác, zřejmě sejde. Vláda zde totiž plánuje vybudovat další budovu pro Národní centrum kybernetické bezpečnosti (NCKB) Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), a to na pozemku bývalých vojenských kasáren. Podle ministerstva by se ale na místo mohly vedle budov NBÚ vejít i justiční objekty.

Ministerstvo spravedlnosti ještě letos na jaře plánovalo do nového justičního paláce přesunout konkrétně Nejvyšší soud (NS) a Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ). „Ve spolupráci s MO ČR byl v minulosti vytipován jako vhodná lokalita pro výstavbu nového justičního areálu vojenský areál MO Černá Pole v Brně. V areálu je umístěna Univerzita obrany a slouží též jako ubytovací zázemí pro MO a jeho složky v posádce Brno,“ uvedl resort v investičních plánech.

Podle informací České justice by návrh, podle kterého pozemky a budovy připadnou NBÚ, měla v nejbližší době posvětit vláda. „Při současné kapacitě NCKB, která činí 42 pracovníků a v roce 2018 bude činit 58 pracovníků (včetně administrativní podpory), není situace dlouhodobě udržitelná,“ upozorňuje úřad kabinet. Mluvčí Ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová ale upozorňuje, že podle jednání s Ministerstvem obrany by se do areálu mohlo vejít jak NBÚ, tak justiční palác.

Česká republika v uplynulých letech dosáhla na poli kybernetické bezpečnosti značného pokroku. Od roztříštěného a nekoordinovaného přístupu se posunula k systematickému zajišťování kybernetické bezpečnosti.
V centru uvedených aktivit stojí Národní centrum kybernetické bezpečnosti, které bylo vybudováno jako součást NBÚ, který je hlavním gestorem kybernetické bezpečnosti v ČR a národní autoritou v této oblasti.

Přebudování bývalých brněnských kasáren a uvedení nové budovy do provozu s sebou samozřejmě ponese zvýšené nároky na rozpočet. Od roku 2020 by NBÚ mělo také získat navýšení počtu zaměstnanců v celkové výši 350 nových tabulkových míst a do roku 2025 až 400 nových tabulkových míst. Předpokládané náklady na stavební úpravy NBÚ nespecifikuje.

Investice by ale dle předkládací zprávy, kterou má Česká justice k dispozici, měly pozitivní dopad na zvýšení ochrany České republiky. „S nutností širšího působení státu v kybernetické bezpečnosti (vyplývající nejen z mezinárodních závazků) bude při zachování současného stavu nevyhnutelně docházet ke stagnaci a celá řada činností bude muset být z kapacitních důvodů plněna pouze okrajově anebo ukončena,“ uvádí NBÚ v materiálu.

Umístění nové budovy bylo zvoleno s cílem využít pozemky ve vlastnictví ČR a využít synergie budoucí spolupráce s Vojenským zpravodajstvím, které bude mít svá vlastní kybernetická pracoviště umístěna v těsném sousedství plánované nové budovy. Nová budova bude s jedním z pracovišť Vojenského zpravodajství propojena spojovacími kanály, které budou využívány např. pro připojení náhradního zdroje elektrické energie, záložní 6 připojení k internetu, spojení počítačových a komunikačních sítí. NBÚ zvažoval možnost využít pro vybudování nového pracoviště pro NCKB některou z existujících budov, které jsou v současné době v majetku ČR, ovšem specifičnost provozu pracovišť Národního centra kybernetické bezpečnosti klade zvláštní nároky i na zabezpečení budovy, v níž jsou příslušná pracoviště provozována.

Materiál je vládě předkládán bez rozporu a měl by tak být hladce schválen.

(epa)