Policie zadržela v Praze muže kvůli údajné propagaci nacismu

Policisté při jedné z dnešních akcí k výročí 17. listopadu zadrželi v centru Prahy osmačtyřicetiletého muže kvůli údajné propagaci nacismu. Podle nich pouštěl ze zvukové aparatury, kterou měl na autě, hudbu a mluvené slovo s nacistickou tématikou. Vyplývá to z informací policie na jejich webu, podle kterého policisté řešili i provokaci a snahu narušit shromáždění na Můstku a dopravní komplikace.

Řidiče vozu se zvukovou aparaturou policisté zastavili kolem 12:30 na Jiráskově mostu. Důvodem byla reprodukovaná hudba a mluvené slovo, u kterých policisté měli podezření, že jsou s nacistickou tématikou, což jim muž následně potvrdil.

„Kriminalisté po konzultaci se státním zástupcem v nejbližší době zahájí úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka,“ uvedla policie.

Další problém policisté řešili o hodinu později na Můstku, kde se skupina lidí snažila narušit tamní shromáždění. Situaci nakonec vyřešil policejní antikonfliktní tým a pořádková služba, kdy „po nezdařilém pokusu se skupinka narušitelů odebrala zpět na Jungmannovo náměstí, tedy místo jejich původního shromáždění“.

Vedle toho dopravní policisté kvůli tomu, že mnohé z akcí a pochodů vedou úzkým centrem města, v případě potřeby omezují silniční provoz. Situaci ale téměř vždy řeší spolu s dopravním podnikem.

V Praze je až do večerních hodin naplánována řada shromáždění a happeningů k připomínce historické události spojené se 17. listopadem, kdy proti studentům v roce 1939 krvavě zakročili němečtí nacisté a o 50 let později komunistická moc. Pražská policie kvůli tomu nasadila do akce stovky policistů, včetně posil z jiných krajů. Dopravní podnik počítá s jedinou uzavírkou na Národní třídě, kde se koná akce Korzo Národní.

(čtk)