Jan Chvojka s kolegy z ÚPV Martinem Plíškem (TOP 09) a předsedou Jeronýmem Tejcem (ČSSD) Foto: archiv

Chvojka věří, že Sněmovna Zemanovo veto „lex Babiš“ přehlasuje

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jan Chvojka (ČSSD) očekává, že poslanci u novely zákona o střetu zájmů přehlasují dnešní veto prezidenta Miloše Zemana. Autor některých pasáží zákona přezdívaného „lex Babiš“ dnes novinářům řekl, že nechápe prezidentův jako účelový a motivovaný jeho spojenectvím s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem, ale za vyjádření názoru hlavy státu.

Chvojka do předpisu prosadil ustanovení, podle kterých členové kabinetu nebudou smět provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Mimo jiné právě poslanecké změny Zeman novele vyčetl. Jejich odůvodnění je podle něj založeno na nepodložených domněnkách a postrádá konkrétní argumenty.

Novela je v rozporu s ústavním pořádkem či mezinárodními smlouvami, míní Zeman. Chvojka si to nemyslí. „Prezident využil svého práva, na tom zákonu se mu něco nelíbí. Má názor, že je na něm něco v rozporu s ústavním pořádkem, já ten názor nemám. Nicméně prezident využil svého práva a já mu to nemůžu vyčítat,“ řekl Chvojka novinářům během dnešního jednání vlády.

Ministr očekává, že předpis poslanci znovu podpoří v dostatečném počtu. „My jsme celou dobu říkali, že je potřeba oddělit koncentraci politické, ekonomické a mediální moci. Očekávám, že veto přehlasujeme, že zákon dostane i v posledním hlasování minimálně stejný počet hlasů, jako měl v předchozích dvou hlasováních,“ dodal.

Prezidentovo veto „lex Babiš“ je projevem spojenectví Miloše Zemana a ministra financí a předsedy ANO Andreje Babiše, soudí poslanec TOP 09 Martin Plíšek, jenž do novely o střetu zájmů prosadil pasáže o omezení dotací, zakázek a investičních pobídek.

„Zcela se projevilo spojenectví Miloše Zemana a Andreje Babiše, který jej nedávno navštívil a zadal vetování zákona o střetu zájmů,“ napsal na facebooku Plíšek. Poslanec na rozdíl od prezidenta soudí, že novela naplňuje ústavu. „Vyjmenovává činnosti, které odporují výkonu funkce člena vlády a které mohou být v rozporu s veřejným zájmem, který by měl člen vlády hájit,“ zdůraznil Plíšek.

Předseda ODS Petr Fiala řekl, že Zemanovo rozhodnutí považuje za další důkaz o jeho sbližování s Babišem. Chvojka míní, že spíš vychází z názoru hlavy státu. „Stále se snažím to nevidět osobně, že vzniká nějaký dvojblok. Věřím, že veto je motivováno spíš tím, že si prezident něco myslí, než že by to byla účelová věc. Věřím, že za tím není dohoda s Andrejem Babišem,“ řekl.

(čtk)