Upgrade nynějšího systému rejstříku ministerstvo zavádí v souvislosti s novou legislativou účinnou od ledna letošního roku. Cílem změn má být vyšší výkonnost, rychlost, spolehlivost a pohodlnější obsluha systému.

Spravedlnost chce nové veřejné rejstříky. Zaplatí přes sto milionů

Ministerstvo spravedlnosti hledá provozovatele Informačního systému veřejných rejstříků. Před Vánoci vyvěsilo informace o tendru na internet. Hodlá zaplatit 136 milionů korun bez DPH.

Asi největší otevřené výběrové řízení v posledním měsíci tohoto roku vypsalo Ministerstvo spravedlnosti ČR. Hodlá najít provozovatele informačního systému veřejných rejstříků (ISVR) a zaplatí za to 136 milionů korun bez DPH. Přitom jde o jeden z velmi problematických článků informačních systémů veřejné správy. Podle některých informací jde ale jen o část složitého systému vzájemně provázaných počítačových databází.

Informace o veřejné zakázce se ve Věstníku veřejných zakázek objevila den před Štědrým dnem. Podrobnosti k zakázce se nepodařilo získat, jelikož náměstek ministra i ředitel IT jsou na dovolené a budou po Novém roce.

ISVR je procesně orientovaný evidenční informační systém pro rejstříkové soudy a notářské kanceláře s modulem pro veřejnost a dalšími funkcemi, mezi které patří reporty, zasílání pravidelných exportů vybraným orgánům veřejné moci (ministerstvo financí, ministerstvo průmyslu), apod. V roce 2014 poté, co se ministerstvo rozhodlo jej trochu zmodernizovat za asi 33 milionů korun, nebyl schopen vybraný dodavatel zajistit funkčnost systému, který při větším náporu kolaboval. O problému jsme psali 4. října 2014 v textu Problémy s rejstříkem trvají, dle dodavatele ministerstvo zaspalo.

Tehdejší ministryně Helena Válková proklamovala, že bude po dodavateli chtít pro ministerstvo velké odškodné (mluvilo se o 390 milionech korun). Jak celá kauza dopadla není jasné, když jsme se v polovině loňských prázdnin pátrala po výsledku, ničeho se nedobrala. Podrobnosti si můžete přečíst v textu Policie prověřuje způsob odškodnění za nefunkčnost obchodního rejstříku.

Všichni zájemci o účast na veřejné zakázce se mohou od 3. ledna dohodnout s pověřenou zaměstnankyní ministerstva a prohlédnout si „střeva“ systému. „Prohlídka místa plnění veřejné zakázky bude možná od 3.1.2017 do konce lhůty pro podání nabídek. Na adrese sídla zadavatele Ministerstvo spravedlnosti, Vyšehradská 16, 128 10 Praha 2 bude za recepcí v kanceláři 106 k dispozici přístup ke všem zdrojovým kódům systému ISVR včetně přístupu do testovací verze, kde si lze ověřit funkcionalitu, uživatelské prostředí a rozsah tohoto systému. Dále bude k dispozici k nahlédnutí kompletní provozní dokumentace včetně vlastní dokumentace ze skutečného provedení nasazení prostředí ISVR ze zpřístupněných zdrojových kódů až do plně funkčního systému a nahlédnutí do kompletní Interní dokumentace zadavatele aplikovatelné na plnění předmětu veřejné zakázky,“ uvádí se v zadávací dokumentaci.

Jiří Reichl

O tématu jsme psali:

Policie prověřuje způsob odškodnění za nefunkčnost obchodního rejstříku

Vnitro letos schválilo velké IT projekty za 19 miliard

Problémy s rejstříkem trvají, dle dodavatele ministerstvo zaspalo