Soudce zpravodaj Jaromír Jirsa v odůvodnění uvedl, že bylo porušeno právo FAČR na zákonného soudce Foto: archiv

Stát poslal 16% dotací deseti nevládním organizacím, vítězem je Fotbalová asociace

Celých 16% objemu dotací ze státního rozpočtu poslal stát v roce 2015  pouhým deseti nevládním neziskovým organizacím. Největší objem dotací ze státního rozpočtu získala Fotbalová asociace České republiky, a to ve výši 314 milionů korun. Nejvíce dotací ze státního rozpočtu získala organizace Člověk v tísni, a to 68 dotací. Vyplývá to z příloh analýzy vypracované pro vládu.

O analýze, podle které stát vyplatil v roce 2015 z veřejných rozpočtů nevládním neziskovým organizacím 16 miliard a 480 milionů korun, Česká justice informovala. Podle této analýzy  přímo ze státního rozpočtu poslal český stát za rok 2015 celkem 9.760.282.000 Kč, a to na projekty 3 647 nevládních neziskových organizací (NNO), což jsou jen 3% z celkového počtu 118 000 nevládních neziskových organizací (NNO).

Z detailnějšího  pohledu na nevládní neziskové organizace, kterým stát posílá peníze, pak vyplývá, že v České republice chybí vůle i soukromý kapitál, který by dokázal udržet bez pomoci daňových poplatníků takové sporty jako je fotbal nebo tenis.

Celých 16% objemu státních dotací totiž obdrželo deset nevládních neziskových organizací a nejde o žádnou charitu: Bezkonkurenčně nejvíce peněz získala na dotacích od státu Fotbalová asociace České republiky, a to 314 milionů korun.

Na druhém místě je sdružení vysokých škol a Akademie věd pro e-infrastrukturu CESNET, které obdrželo od státu 302 miliony korun, následováno na třetím místě Horskou službou, o.p.s. s dotací ve výši 191 milionů korun.

Za těmito organizacemi následuje Český atletický svaz, Člověk v tísni, Slezská diakonie, NADĚJE, která se zabývá chudobou a osamělostí, Český svaz ledního hokeje a Diecézní charita Brno, které se stala letos „neziskovou roku. Tyto organizace v roce 2015 obdržely na svoji činnost dotaci od 100 do 150 milionů korun.

Více než 90 milionů korun dostaly od státu formou dotace organizace ENKI, o,p.s., která se zbývá výzkumem solární a krajinné energetiky, vodního hospodářství a mokřadů (98 milionů korun), dále Autoklub ČR (95 milionů korun) a Český tenisový svaz (94 miliony korun). Až na dalším místě je Český olympijský výbor s dotací 98 milionů korun.

Unie sportu – dotovaná unie dotovaných svazů

Hned za Českým olympijským výborem  je s dotací 87 milionů korun Česká unie sportu, zapsaný spolek. Výkonný výbor státem dotované České unie sportu tvoří pod předsednictvím prezidenta české basketbalové federace, zapsaného spolku, Miroslava Jansty předsedové jednotlivých rovněž státem dotovaných sportovních svazů, které v seznamu nejvíce státem dotovaných za Unií sportu následují nebo ji předcházejí: místopředsedou dotované Unie je předseda největší dotované organizace Fotbalové asociace Miroslav Pelta, členy výkonného výboru jsou pak předsedové státem dotovaného Českého atletického svazu, Českého tenisového svazu nebo Svazu lyžařů ČR a další.

Česká unie sportu je v roce 2013 transformovaný pohrobek komunistického Československého svazu sportu a tělovýchovy (ČSTV) respektive Českého sazu sportu a tělovýchovy. „Z celkových 87 miliónů korun, poskytnutých státem České unii sportu, bylo 42 milionů obratem rozděleno na činnost 91 okresních a krajských servisních center sportu, poskytující administrativní pomoc členským sportovním klubům, tělovýchovným jednotám, okresním a krajským sportovním svazům (průměr 480 tis. na jedno pracoviště), dalším sdruženým subjektům putovaly 4 milióny korun na sportovní projekty,“ upřesnila mluvčí ČUS Lenka Angelika Tichá s tím, že ČUS kromě toho, že sdružuje 74 sportovních svazů, má pod svoji hlavičkou sdružených také  76 okresních sdružení, ve kterých je činných 7772 sportovních klubů a tělovýchovných jednot. „V celkové částce 87 miliónů jsou zahrnuty všechny programy, dále tedy z 20 818 800,- Kč, které ČUS obdržela v rámci programu IV (údržba a provoz), poskytla  17.818.800,- Kč  na údržbu a provoz sportovních zařízení ve vlastnictví 356 tělovýchovných jednot a sportovních klubů po celé České republice. Část dotace ve výši 3.000.000,- Kč byla spotřebována na provoz a údržbu sportovních center ČUS (PS Podolí, SC Nymburk), kdy jen náklady v těchto dvou centrech na vodné, stočné, elektřinu a plyn činí ročně více než 20 mil. Kč (ČUS tato sportoviště určená mj. pro reprezentaci vlastní a samostatně provozuje). A z  investičních programů obdržela Česká unie sportu 15 845 388,09 Kč a tyto prostředky investovala do Plaveckého stadionu Podolí (40 let staré přípojky kanalizace) a rekonstrukce sportovního centra Nymburk (ubytování pro handicapované sportovce),“ dodává Tichá.

Na seznamu 28 nevládních neziskových organizací, které od státu loni dostaly více, než padesát milionů, figurují dále Armáda spásy, jedna charita a dvě biskupská gymnázia. Mezi těmi, kdo obdržel více než 50 milionů korun od státu je většina sportovních svazů: zmíněný svaz lyžařů, ale také volejbalistů, kanoistů a dokonce i Česká unie bojových umění s dotací od státu ve výši 65 milionů korun. Za nimi následují 2 254 státem dotované spolky.

Každá čtvrtá ops dostala státní peníze

Z rozpočtů státu byly poskytnuty dotace 32 nadačním subjektům (tj. téměř 2 % nadačních subjektů v ČR), 2 254 spolkům (tj. téměř 3 % všech spolků) a 246 pobočným spolkům (tj.téměř 1 % všech pobočných spolků). V roce 2015 byla poskytnuta dotace ze státního rozpočtu téměř každé čtvrté obecně prospěšné společnosti (tj. 655 OPS), 122 ústavům (tj. téměř 86 % všech ústavů), téměř 88% účelových zařízení církví (tj. 180 zařízením). Dále na dotace ze státního rozpočtu dosáhlo 26 zájmových sdružení právnických osob a 132 školských právnických osob, uvádí se v analýze pro vládu.

Dle ČSÚ bylo v České republice k 1. lednu 2015 registrováno 82 597 spolků a 24 739 pobočných spolků; 2 710 obecně prospěšných společností; 142 ústavů, 490 nadací; 1 331 nadačních fondů, 232 školských právnických osob zřízených NNO, 1 000 zájmových sdružení právnických osob a 4 158 církevních právnických osob. Účelových zařízení je pouze okolo 5 % církevních právnických osob.

(ire)