Íránec s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh by měl být podle obhájců propuštěn okamžitě z vazby. Reprofoto: ČT

Zadeha policie obvinila z ovlivňování svědka, domovní prohlídka trvala 14 hodin

Policie dnes podnikatele Sharama Abdullaha Zadeha, který je souzený za daňové úniky, obvinila, že se měl podílet na ovlivňování svědka. Dnes to sdělil Zadehův mediální konzultant Jan Jetmar. Z tiskové zprávy policie navíc vyplývá, že se Zadehem bylo obviněno ještě dalších pět lidí, ačkoliv mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej přímou souvislost nepotvrdil. Zadeh je obžalován z daňových úniků, hlavní líčení se koná u brněnského krajského soudu. V současné době je na svobodě díky vysoké kauci, kterou složil na začátku roku.

Obvinění Zadeha potvrdila poté i jeho advokátka Alena Kojzarová. Řekla, už skončil výslech Zadeha a že během večerních či nočních hodin by měl brněnský městský soud dostat návrh na vzetí podnikatele do vazby.

Policie Zadeha znovu zadržela v pátek v Praze, po celý den u něj detektivové z hradecké expozitury Národní centrály proti organizovanému zločinu prováděli domovní prohlídku. Ve večerních hodinách ho policisté poté převezli do Brna k výslechu. „Pan Zadeh byl formálně obviněn, byť je obvinění nesmyslné. V podstatě jde o reakci na trestní oznámení, která podal,“ řekl dnes Jetmar. Doplnil, že Zadeh je obviněný, že se měl podílet na ovlivňování svědka, o kterém sám od roku 2014 tvrdí, že je nevěrohodný a měl být obviněný v jeho procesu.

Zdeněk Koudelka ke kauze Zadeh: Hanobení státního zastupitelství jako zločin

Policisté z NCOZ podle dnes zveřejněné tiskové zprávy obvinili šest lidí z vytváření falešných důkazů, pomocí kterých se snažili dosáhnout zproštění obžaloby v případu projednávaném u Krajského soudu v Brně. Šestice byla obviněna z trestných činů křivé obvinění a účast na organizované zločinecké skupině. Jsou stíháni i kvůli dalším trestným činům. „Měly vytvářet falešné důkazy v podobě nepravdivých výpovědí svědků pro jiné trestní řízení, které je vedeno před Krajským soudem v Brně, s cílem dosažení zproštění obžaloby,“ uvedl Ibehej.

Pět obviněných policie zadržela. „Šestá obviněná osoba je vazebně stíhána pro jinou trestnou činnost. Trestní řízení dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které si v této věci vyhradilo podávání informací,“ dodal Ibehej bez dalších podrobností.

Případu se podle advokátky Kojzarové věnuje brněnská pobočka Vrchního státního zastupitelství, konkrétně státní zástupce Michal Galát. Ten řekl, že se k případu vyjadřovat nebude a odkázal na tiskovou zprávu zastupitelství.

Íránci s českým občanstvím Zadehovi a jeho 14 společníkům hrozí až 13 let vězení. Podle obžaloby šidili stát při dovozu pohonných hmot do Česka, celková škoda činí 2,5 miliardy korun. Zadeh vinu popírá. Tvrdí, že kauza má jen vytvořit u veřejnosti iluzi boje proti daňovým únikům, přičemž skuteční pachatelé spravedlnosti unikají.

Zadeh podal několik trestních oznámení jak na státní zástupce, tak na soudce Aleše Novotného.

Aby se podnikatel dostal z vazby, musel složit rekordní kauci 150 milionů korun. Bezprostředně po jeho propuštění počátkem února po složení této kauce Zadeha zadržela policie kvůli jinému stíhání v Íránu. V policejní cele strávil Zadeh další tři dny.

Podle obžaloby Zadeh v letech 2012 a 2013 přivezl s komplici do Česka stovky milionů litrů pohonných hmot ze Slovinska a Německa a stát šidili na daních pomocí falešných daňových přiznání. K obchodům podle obžaloby využíval takzvané bílé koně a do transakcí bylo zapojeno 65 firem.

Vinu v kauze daňových úniků u soudu už dříve popřeli podnikatelé Petr Moštěk i Daniel Rudzan. Také další čtyři obžalovaní uvedli, že stát na daních nešidili. Někteří obžalovaní tvrdí, že policie manipulovala s fakty ve snaze vytvořit důkazy pro proces. Státní zástupce Aleš Sosík to odmítl.

(čtk)