Ústavní soud Foto: archiv

Kontroly kotlů má řešit ústavní soudce David. Podle stěžovatelů je novela odrazem „neustálé touhy po regulaci“

Návrhem poslanců TOP 09 a ODS na zrušení části zákona o ochraně ovzduší se bude jako ústavní soudce zpravodaj zabývat Ludvík David. Určil jej rozvrh práce. Poslancům vadí to, že úřady mohou nově kontrolovat, čím lidé topí doma v kotlích. Spatřují v tom vážný zásah do práva na nedotknutelnost obydlí.

Podle návrhu publikovaného na webu soudu je novela odrazem „neustálé touhy po regulaci“ a otevírá „mnohaproudou dálnici pro různé ministerské úřednické a nátlakové skupiny“, které chtějí o všem vědět a vše kontrolovat v zájmu obecného blaha.

„Nyní se sice ještě za neuposlechnutí tohoto obecného dobra nepopravuje jako za Robespierra či Stalina, zatím se jen udělují přestupkové pokuty. Ale co v budoucnu?“ stojí v návrhu, který pro pravicové poslance připravoval brněnský advokát a bývalý politik ČSSD Zdeněk Koudelka.

Návrh vyjadřuje obavu z toho, že „dálnice pro regulace a omezení svobod“ nakonec skončí třeba kontrolními kamerami vlády na záchodech v bytech, protože „řádné a pravidelné vyměšování je zdravotně správné“. Takový zásah do soukromí by prý bylo možné zdůvodnit ochranou zdraví, stejně jako úřady nyní ospravedlňují kontroly kotlů právem na příznivé životní prostředí.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) je přesvědčen, že novela před soudem obstojí. Na dotaz minulý týden uvedl, že jeho úřad normu při přípravě konzultoval s ústavními právníky.

Kontrola kotle v domácnosti je podle novely až krajním řešením. Prověrka by mohla přijít, pokud se důvodné podezření na porušení zákona objeví opakovaně. Úředníci budou muset majitele písemně vyzvat, aby zjednal nápravu, a informovat ho, co v opačném případě může nastat.

Návrh na zrušení části zákona argumentuje také tím, že domovní prohlídka je v Česku možná pouze na příkaz soudce a pro účely trestního řízení. Omezit zákonem tuto svobodu lze jen v případě, že se obydlí využívá i k podnikání. Novela ale připouští kontroly i v rodinných domech, tvrdí 41 poslanců podepsaných pod návrhem.

Nové znění zákona o ochraně ovzduší je účinné od začátku letošního roku. Pravicová opozice už loni avizovala, že se kvůli nové úřední pravomoci, spojené i s možností ukládat pokuty, na Ústavní soud obrátí, což nakonec učinila minulý týden.

(čtk)