Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan Foto: Mediafax

Novela trestního řádu podle komise k reorganizaci policie: Státní zástupce by neměl věc přidělovat konkrétnímu policistovi

Vyšetřovací komise k reorganizaci policie uložila podle informací České justice vládě, aby do tří měsíců připravila novelu trestního řádu, konkrétně paragrafu 174, odst. 2, pís. c) a f) a vypustila ustanovení, že státní zástupce může činit úkony trestního řízení. Vyškrnout by se také mělo, že státní zástupce může věc přidělit konkrétnímu příslušníkovi policie. Nová formulace by měla být, že případ lze přidělit pouze policejní složce, o příslušníkovi by pak rozhodoval příslušný vedoucí. Z komise rovněž vzešel podnět, aby trestné činy, z nichž je obviněn státní zástupce, nevyšetřovalo státní zastupitelství.

Trestní oznámení sněmovní vyšetřovací komise pak míří na Vrchní státní zastupitelství v Olomouci a Generální inspekci bezpečnostních zdrojů (GIBS). Podle informací České justice se sice komise jednohlasně shodla na závěrečné zprávě, ale jednota už nebyla nad doprovodnými usneseními, tedy podáním trestních oznámení ani nad výzvou vládě.

Předseda komise Pavel Blažek (ODS) sdělil, že obě trestní oznámení již podepsal a během odpoledne budou podána. Sněmovna by se měla s obsahem zprávy komise seznámit ve čtvrtek a poté po poradě klubů hlasovat o usneseních. Zpráva by pak v čtvrtek ráno měla být uvolněna pro veřejnost.

 

Reorganizace policejních útvarů vyvolala loni roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kritizovali ji i někteří žalobci. Komise se zabývala podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů a žalobců.

Trestní oznámení by se týká kauzy zmanipulovaných IT zakázek, které GIBS s olomouckými žalobci vyšetřovali. Bývalý detektiv Jiří Komárek v minulosti v souvislosti s touto kauzou nařkl policejního prezidenta Tomáše Tuhého z „brutálního“ úniku informací. Z vyšetřování komise však vyplynulo, že zprávy o úniku informací nebyly pravdivé a že nikdo z okolí Tuhého neposílal varovnou SMS o chystaném zásahu policie.

Podle ČT Šereda umožnil Komárkovi, aby se dostal k informacím z vyšetřování, které proti Tuhému vedla GIBS. Druhé trestní oznámení míří na Milana Vaculíka z GIBS, který s týmem prověřoval policejního prezidenta. Podle poslanců od něj unikly do médií některé informace, uvedla ČT.

Tento případ komise podrobně řešila na jednom z jednání, když vyslýchala inspektora GIBS, který kauzu řešil, a dozorující státní zástupkyni. Zatímco žalobci jsou přesvědčeni, že informace unikaly, Blažek po jednání uvedl, že to nemohou dokázat. Uvedl také, že pokud bylo záměrem vypuštění informace to, že se zabrání reformě policie, tak to je chyba.

K případu se nedávno vyjádřilo i Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ), které v kauze udělalo dohledovou prověrku. Konstatovalo, že trestní řízení bylo zahájeno a vedeno důvodně. Dozorová žalobkyně i GIBS však dle NSZ pochybili při popisu skutku týkajícího se směru komunikace mobilních telefonů.

Vyšetřovací komise začala pracovat 11. července. První výslechy svědků následovaly v srpnu a některé se protáhly dlouho do noci. Před dvěma týdny komise jednomyslně schválila text závěrečné zprávy. Kromě dvou trestních oznámení její členové navrhnou Sněmovně také dvě novely právních předpisů z oblasti trestního práva a usnesení o činnosti olomouckých vrchních žalobců.

Trestní oznámení musela být podepsána nejpozději dnes, kdy končí mandát komise. Dnes by také měly být připraveny materiály, které poputují k vedení Sněmovny. Závěrečná zpráva i usnesení, o kterých následně budou poslanci hlasovat, pak zazní poprvé na plenárním jednání.

(čtk, epa, sr)