David Rath Foto: archiv

Pokuta za únik vězeňských fotografií Ratha platí, NSS zamítl kasační stížnost

Pokuta 50.000 korun pro Vězeňskou službu v souvislosti s únikem vězeňských fotografií Davida Ratha do médií je definitivní. Nejvyšší správní soud (NSS) dnes zamítl kasační stížnost Vězeňské služby, vyplývá z úřední desky. Sankci vyměřil Úřad pro ochranu osobních údajů, a to konkrétně za příliš volně nastavená přístupová práva do vězeňského informačního systému.

Fotografie bývalého poslance a někdejšího středočeského poslance Ratha z vazby v Litoměřicích zveřejnil v roce 2012 deník Blesk, stejně jako snímky dalších aktérů kauzy údajné korupce. V následujících dnech Generální inspekce bezpečnostních sborů informovala, že fotky prodal deníku praporčík z jiné věznice, případ pak zamířil do trestního řízení.

Situací se posléze zabývali také ochránci soukromí. Kriticky poukázali na to, že k osobním údajům ve vězeňském informačním systému měli přístup všichni zaměstnanci, kteří byli oprávnění v něm pracovat, bez ohledu na to, zda konkrétní informace skutečně potřebovali. Šlo přibližně o 5000 zaměstnanců.

Vězeňská služba sice následně pravidla upravila, nicméně proti pokutě se bránila žalobou. Uvedla v ní například to, že pokud měla kolem 10.000 zaměstnanců, lze oprávnění pro polovinu z nich pokládat za odpovídající. Městský soud v Praze loni žalobu zamítl. Poukázal na to, že problém nespočíval v kvantitě, ale v kvalitě.

„Žalobkyni není vytýkána skutečnost, že měl do sytému přístup nadměrný počet osob, ale skutečnost, že přístupová oprávnění těchto osob byla nastavena způsobem, který nerespektoval jejich skutečnou potřebu osobních údajů k plnění pracovních úkolů,“ stálo v rozhodnutí městského soudu. Nejvyšší správní soud verdikt potvrdil, odůvodnění zatím nepublikoval.

Obžaloba v kauze kolem Ratha tvrdí, že tendry ve Středočeském kraji provázela korupce. Podezřelé stavební zakázky se týkaly opravy budov a modernizace nemocnic ve Středočeském kraji či opravy zámku v Buštěhradu na Kladensku. Verdikt nad Rathem a dalšími zrušil letos Vrchní soud v Praze kvůli nezákonným odposlechům. Znovu bude rozhodovat Krajský soud v Praze.

(čtk)