"Nemohu se smířit s tvrzením, že jsem poškodila dobré jméno státního zastupitelství v očích veřejnosti," řekla Brázdová Foto: Jiří Novotný

Stíhaná exsoudkyně Červinková měla způsobit škodu osm tisíc korun

O stíhání 70 leté bývalé soudkyně Krajského soudu v Českých Budějovicích Marie Červinkové, která na sklonku loňského roku odešla do penze, panují čím dál větší pochybnosti. Česká justice má k dispozici žádost prezidentovi republiky o umožnění jejího trestního stíhání ze které vyplývá, že měla způsobit údajnou škodu osm tisíc korun. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán ji funkce až do odchodu do důchodu nezbavil.

V kauze údajně zmanipulované insolvence firmy Via Chem Group je obviněná bývalá soudkyně českobudějovického krajského soudu Marie Červinková. Policie ji stíhá pro přečin zneužití pravomoci úřední osoby (dle § 329 odst. 1 písm. a) trestního zákona), kterého se měla dopustit při výkonu funkce soudce a měla úmyslně způsobit škodu ve výši 8 228,- Kč (v podobě přisouzených nákladů řízení).

Po sdělení obvinění Červinkové panují pochybnosti o tom, zda není motivované tím, udržet soudržnost a zdánlivou opodstatněnost obvinění, které bylo sděleno dalším 14 osobám v lednu 2016 především z pohledu hrozící trestní sazby pro podezření z trestného činu zasahování do nezávislosti soudu.

Podle informací České justice policie v žádosti ze dne 30. srpna 2016 adresované Kanceláři prezidenta republiky uvádí v rozporu se zákonem zkreslené a účelové informace, které dokládá odposlechy, které jsou vytrženy ze souvislostí a jejich obsah je v přepisech záměrně pozměněn.

Tento závěr o nedostatku jakýkoliv důkazů odůvodňujících naplnění údajného zneužití pravomoci úřední osoby vyplývá z rozhodnutí Nejvyššího státního zastupitelství ze dne 24.8.2016, které má Česká justice k dispozici a které v předmětném trestním řízení rozhodovalo o stížnostech zbývajících obviněných. NSZ výslovně uvádí na straně 82: „Z poznatků shromážděných ve spisu však nelze dovodit podezření, že by soudkyně JUDr. Marie Červinková vydala předmětné usnesení v uvedeném úmyslu (viz. předcházející věta v níže připojeném extraktu, kde se uvádí, že obligatorním znakem tohoto trestného činu je jednání v úmyslu způsobit jinému škodu nebo jinou závažnou újmu anebo opatřit sobě nebo jinému neoprávněný prospěch) a to mimo jiné vzhledem k tomu, že v průběhu insolvenčního řízení nebylo zjištěno, alespoň prozatím, že by rozhodnutí soudkyně JUDr. Marie Červinkové bylo věcně nesprávné, a že by jím byla způsobena škoda. újma či opatřen neoprávněný prospěch.“

Čtěte také: Pelikán zatím obviněnou soudkyni Červinkovou funkce nezprostil, kárně žaluje jejího šéfa Tripese

Policie v Hradci Králové ale dospěla ke zcela opačnému závěru, že škoda vznikla a že soudkyně Červinková v takovém škodlivém úmyslu jednala, takže jí sdělí obvinění.

Ministr spravedlnosti zvažoval, že obviněnou soudkyni dočasně zprostí výkonu funkce, a to do doby, než se její trestní věc pravomocně vyřeší. Nakonec k tomuto kroku nepřistoupil. „Vzhledem k tomu, že soudkyně končí ve funkci ke dni 31. prosince 2016 a od poloviny prosince již čerpá dovolenou, jsme se rozhodli, že není předmětné do toho jakkoli dále zasahovat. Ve funkci již fakticky není a dále působit nebude,“ uvedl už dříve zástupce ministerstva Daniel Škvařil.

Funkce soudce automaticky zaniká mimo jiné uplynutím kalendářního roku, v němž soudce dosáhl věku 70 let. Soudce se taláru může také dobrovolně vzdát. V takovém případě zanikne jeho funkce uplynutím tří měsíců následujících po měsíci, v němž oznámil své rozhodnutí prezidentu republiky.

V kauze společnosti Via Chem Group a manipulace s insolvenčními řízeními vznesla policie letos v lednu po razii v ústecké Spolchemii a na Krajském soudu v Českých Budějovicích obvinění z řady trestných činů – ze zvýhodnění nebo poškození věřitele, způsobení úpadku, zasahování do nezávislosti soudu, podvodu, praní špinavých peněz, pletich při insolvenčním řízení, podplácení, přijetí úplatku nebo účasti v organizovaném gangu.

Případ souvisí hlavně s reorganizací Via Chem Group, jejíž zmanipulovaná insolvence byla podle obvinění potřeba, aby ústecká chemička zůstala pod vlivem miliardáře Petra Sisáka, který patří mezi obviněné. Stíhaný je i advokát Ivo Hala a dalších 12 lidí.

(epa)