ÚOHS zakázal plnění smlouvy na telefonování vězňů, VS má zaplatit pokutu 100 tisíc korun

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zakázal plnění smlouvy na telefonování vězňů. Vězeňská služba, která zakázku na telefonické služby vypsala, porušila zákon a má zaplatit pokutu 100.000 korun. Uvedl to předseda ÚOHS Petr Rafaj. Rozhodnutí ještě není pravomocné a Vězeňská služba se proti němu může odvolat. O stížnosti informovala Česká justice jako první.

Zakázku na telekomunikační služby, které několik posledních let poskytovala O2, získala loni švédská Telia prostřednictvím společnosti BVfon Czech Telecommunication s výrazně nižší nabídnutou cenou volání. „Vězeňská služba organizovala soutěž na telefonování z věznic mimo režim koncesního zákona a nebyla transparentní, což nyní potvrdilo i rozhodnutí ÚOHS,“ řekla České justici mluvčí O2 Lucie Pecháčková.

O2 a další neúspěšný uchazeč M-Communications způsob výběru zpochybňují. Upozorňují mimo jiné na to, že cena 1,62 koruny za minutu platí pouze pro volání v ČR, zatímco oni nabídli jednu cenu pro volání v ČR i do zahraničí. „Vězeňská služba ČR bere na vědomí rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ve věci poskytování komunikačních služeb pro vězněné osoby. Rozhodnutí nenabylo právní moci a VS ČR bude postupovat dle zákona. Celé řízení bylo ze strany vězeňské služby vedeno se zájmem o dosažení co nejnižší ceny telefonování pro vězněné osoby,“ komentovala rozhodnutí mluvčí VS Petra Kučerová.

Česká justice již dříve informovala, že Vězeňská služba potvrdila, že již zahájila instalaci nových telefoních přístrojů. 

Podle Rafaje Vězeňská služba porušila zákon, když vybrala dodavatele v koncesním řízení malého rozsahu bez uveřejnění oznámení o jeho zahájení. „Předpokládaný příjem koncesionáře však v tomto případě přesahuje 20 milionů korun, koncesní řízení tedy mělo být zahájeno oznámením o jeho zahájení,“ uvedl Rafaj.

Podle něj v tomto případě ale nebyla soutěž naprosto vyloučena. O zakázku se ucházely tři firmy. Podle Rafaje se koncesního řízení v případě, že by bylo vypsáno správně, mohlo účastnit více firem.

(čtk, epa)