Volání vězňů s rizikem? Vězeňská služba uz instaluje nové přístroje, ÚOHS o zakázce ještě nerozhodl

Společnost O2 stále čeká, jak Úřad pro ochranu hospodářské soutěže rozhodne o zakázce na volání vězňů. Správní řízení nebylo zatím ukončeno, ale Vězeňská služba (VS) České justici potvrdila, že již zahájila instalaci nových telefoních přístrojů. „Do ukončení řízení u ÚOHS se k veřejné zakázce nebudeme více vyjadřovat – pokud firma již zahájila realizaci, je to její obchodní riziko, které nám nepřísluší komentovat,“ komentovala situaci mluvčí O2 Lucie Pecháčková. VS uvedla, že postupuje v souladu se zákonem.

Telekomunikační firma O2 podala k ÚOHS podnět kvůli prošetření veřejné zakázky na volání vězň na konci listopadu minulého roku. Zakázku na telekomunikační služby, které několik posledních let poskytovala O2, získala švédská Telia prostřednictvím společnosti BVfon Czech Telecommunication s výrazně nižší nabídnutou cenou volání. O2 a další neúspěšný uchazeč M-Communications způsob výběru zpochybňují. „VS ČR komunikuje s ÚHOS v této věci, nicméně společnost, která zakázku realizuje dle smlouvy začala konat kroky k realizaci instalace nových telefonních přístrojů,“ řekla nyní České justici mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová.

O2 chtělo zákaz plnění

ÚOHS uvedl, že správní řízení v dané věci nebylo zatím ukončeno. O2 podala návrh na uložení zákazu plnění uzavřené smlouvy. Předpokladem pro případný závěr o uložení zákazu plnění smlouvy je dle zákona shledání zákonem stanoveného správního deliktu. Nyní tak ÚOHS vede řízení o tom, zda se zadavatel takového správního deliktu dopustil či nikoli. „Pokud navrhovatel napadá postup zadavatele návrhem na uložení zákazu plnění smlouvy, tak – jak je ostatně již zřejmé z názvu tohoto institutu – brojí tím proti postupu zadavatele již po uzavření smlouvy, kdy již může být předmět veřejné zakázky, na níž byla uzavřena smlouva (veřejná zakázka tedy byla zadána), plněn. V posuzovaném případě však zadavatel sdělil, že byť smlouva byla uzavřena, dosud nedošlo k zahájení plnění,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Ačkoliv tedy podle vyjádření antimonopolního úřadu VS slíbila, že smlouvu plnit nezačne, již tak činí.

Volání vězňů musíme zajistit

Mluvčí Vězeňské služby ale zdůraznila, že od ÚOHS nebyl dán žádný pokyn, aby byla pozastavena realizace zakázky. „Postupujeme v souladu se zákonem. Zákon nám k navíc ukládá zajistit možnost volání pro vězně, to znamená, že provoz musíme zajistit,“ dodala Petra Kučerová.

Výsledek tendru nezpochybňuje pouze O2. Neúspěšní uchazeči upozorňují například na to, že vysoutěžená cena 1,62 korun za minutu platí pouze pro volání v ČR, zatímco oni nabídli jednu cenu pro volání v ČR i do zahraničí. Zcela jasné není ani to, jak Vězeňská služba došla k tomu, že výše koncesního řízení je objemově malého rozsahu, tedy do 20 milionů korun za rok.

Eva Paseková