Prezident Miloš Zeman Foto: hrad.cz

Zeman podepsal zákon o sběru dat pro řízení veřejných financí

Ministerstvo financí bude mít právo získávat vybrané údaje o hospodaření úřadů a organizací, které patří mezi vládní instituce. Informace poslouží k sestavování a zveřejňování výstupních dat podle unijní směrnice. Ministerstvu pravomoc přinese zákon, který dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Norma souvisí se zákonem o pravidlech rozpočtové odpovědnosti, který hlava státu rovněž signovala. O prezidentově podpisu informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Povinnost poskytovat údaje o příjmech a výdajích se má týkat nejen úřadů, ale třeba i veřejných vysokých škol, státních příspěvkových organizací, obcí nebo krajů a jejich svazků. Zveřejňovat data budou muset také Česká exportní banka, Českomoravská záruční a rozvojová banka, Exportní garanční a pojišťovací společnost, Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, Správa železniční dopravní cesty, Česká televize, Český rozhlas, ústředně řízené veřejné výzkumné instituce a další jednotky menšího významu.

Informace mají zveřejňovat také nemocnice zřízené územním samosprávným celkem s jinou právní formou než příspěvková organizace.

Aby bylo možné zveřejňovat úplné údaje podle požadavků směrnice, je nutné podle vlády získat vstupní údaje i od těch institucí, kterým to současné zákony neukládají, nebo jim tu ukládají nedostatečně.

(čtk)