Generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal, ministr spravedlnosti Robert Pelikán a starostka Jana Černochová Foto: Eva Paseková

Prahu 2 začali uklízet vězni. Mohou si vydělat 4500 korun měsíčně plus odměny

Do úklidu ulic v Praze 2 se zapojí vězni z pankrácké a ruzyňské věznice. Vězeňská služba a městská část se na tom dohodly s úklidovou firmou Komwag. Zaměstnaní vězni budou moci s prací pokračovat i po odpykání jejich trestu.

Vězni budou v doprovodu pracovníků firmy Komwag pracovat přímo před zraky veřejnosti. „Nekladli jsme požadavky, zda by to měli být muži či ženy,“ uvedla starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).

Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) už pracuje nebo je v rekvalifikačních kursech  na 8000 vězňů, odsouzených je přitom přes 22 tisíc. Loni našla Vězeňská služba novou práci pro 1800 odsouzených. „U některých vězňů je to složitější, je pro nás proto důležité mít široké spektrum možností pro zaměstnávání,“ řekl Pelikán. V případě Prahy 2 jde o zaměstnávání vězňů s nízkou společenskou nebezpečností. Jejich zaměstnání mimo věznici navíc schvaluje odborná komise složená ze speciálních pedagogů či psychologů, kteří všichni musí vyslovit souhlas.


Kolik odsouzení za práci dostávají? V případě vězňů se nejedná o mzdu, ale o odměnu za práci. Odměna je rozdělena do tří kategorií:

Za nekvalifikovanou práci – 4500 korun

Za kvalifikovanou práci na úrovni vyučení – 6750 korun

Za kvalifikovanou práci při středoškolském či vysokoškolském vzdělání – 9000 korun


Odsouzení mohou za svoji práci dostat také výkonnostní odměny a ty se pohybují až do 50 procent stanovené odměny za práci. Tyto výkonnostní odměny odsouzení mohou dostat zpravidla až po dvou měsících v zaměstnání. „Konkrétně v případě KOMWAGU se jedná o částku 4 500 korun a výkonnostní odměny ve výši až 20%,“ řekla České justici mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová.

Generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal zdůraznil, že pokud vězni začnou pracovat při výkonu trestu, v mnoha případech pak u zaměstnavatele zůstanou i po propuštění.

Ředitel Komwagu Jaroslav Stružka uvedl, že část skupiny odsouzených pracuje přímo v ulicích, další část v manipulačním prostoru, kde dotřiďuje odpady. Pracovní doba je osm hodin denně. „Zatím mají velice dobré výsledky,“ dodal. Stružka odhadl, že by mohl postupně zaměstnat desítky vězňů například i na údržbu zeleně nebo úklid dětských hřišť.

(epa)