Za posudky v kauze Kramný padla podmínka. Foto: archiv

Dominový efekt? Z projednávání kauzy Kramný jsou u NS vyloučeni čtyři soudci

Z projednávání kauzy Petra Kramného jsou u Nejvyššího soudu vyloučeni čtyři soudci, kromě celého šestého senátu i Michal Mikláš ze sedmého senátu. Vyplývá to ze starších usnesení aktuálně publikovaných v soudní databázi. Prvotní příčinou je to, že se soudce Vladimír Veselý loni při obědě setkal se znalcem, který se podílel na revizní analýze v Kramného kauze. Mimoděk si tehdy vyslechl jeho náhled na případ.

Kramný si ve vězení odpykává 28 let. Podle pravomocného verdiktu v roce 2013 na dovolené v Egyptě zavraždil elektrickým proudem svou manželku a dceru. Vinu popírá. Dovolání je aktuálně přiděleno sedmému senátu, podle databáze InfoSoud zatím rozhodnutí NS nepadlo.

Veselý na svou možnou podjatost sám loni upozornil a šestý senát pak rozhodl o jeho vyloučení z kauzy. Kramného obhajoba pak navrhla ještě vyloučení soudců Iva Kouřila a Jana Engelmanna ze šestého senátu plus soudce Mikláše ze sedmého senátu. Při projednávání Veselého podjatosti se totiž také oni rámcově seznámili s informacemi, které dostal od znalce.

Podle NS je skutečně nutné odstranit veškeré pochybnosti o nestrannosti a zabránit „dominovému efektu“, který by mohl vést k dalším námitkám. I když zbývající členové šestého senátu nepřišli do osobního kontaktu se znalcem, nastává důvod pro jejich vyloučení, neboť podle NS „zřejmě není jak rozptýlit pochybnosti“.

Z usnesení také plyne, proč se Veselý se znalcem Františkem Vorlem setkal. Loni byl pověřen zpracováním stanoviska NS k návrhu zákona o znalcích. S Vorlem konzultoval otázku, jak v obecné rovině zabezpečit nezbytnou odbornou úroveň posudků, při podobné příležitosti se s ním setkal už v minulosti. Diskuse se loni stočila i na sledovanou kauzu. Veselý zpětně považuje za své pochybení, že to připustil.

Podle egyptských úřadů šestatřicetiletá žena a osmiletá dívka zemřely na následky dehydratace nebo otravy. Po převozu těl čeští znalci došli k závěru, že oběti zemřely po zásahu elektrickým proudem. Potvrdil to i revizní znalecký posudek. Expertizy jsou opakovaně terčem kritiky obhajoby, za Kramného práva se zasazuje také spolek Šalamoun.

(čtk)