Ústavní novela poslanců ČSSD, ANO, KSČM a ODS má do ústavního pořádku zavést to, že čeští občané mají právo nabývat, držet a nosit zbraně k naplňování úkolů při zajišťování bezpečnosti státu - Ilustrační foto

Majitelé zbraní: Evropská směrnice dopadne na obranyschopnost ČR

Evropská směrnice regulující držení zbraní bude mít dopady na obranyschopnost Česka. A to jak na zbrojní průmysl, tak na připravenost civilního obyvatelstva k případnému povolání. Dnes to uvedl člen představenstva a tiskový mluvčí Sdružení na ochranu práv majitelů zbraní Lex David Karásek. Evropský parlament směrnici schválil dnes. Velký dopad na držitele zbraní očekává i prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek. Evropský parlament směrnici schválil dnes.

Evropská norma vyžaduje podle Karáska například registraci některých neškodných nebo málo nebezpečných zbraní. „Zbrojní průkaz by si tak museli pořídit sběratelé historických zbraní, včetně replik, účastníci rekonstrukcí historických bitev, nebo třeba i lidé, kteří mají nevratně znehodnocenou zbraň pověšenou jako dekoraci na zdi,“ uvedl.

Hynek čeká dopad směrnice i proto, že orgány EU chtějí dohlédnout na národní implementace „A to, že při hlasování v Evropském parlamentu nebylo umožněno českým europoslancům předložit pozměňovací návrhy, je vrchol arogance moci,“ uvedl.

Směrnice také postihuje například automatické zbraně překonstruované na civilní, tyto zbraně nemohou střílet dávkou, a to nevratně. Norma podle Karáska dál omezuje kapacitu zásobníku na 20 nábojů u krátkých zbraní a na deset nábojů u dlouhých. „Prodej těchto zbraní do civilního sektoru má být nadále zakázán, s omezenými a komplikovanými výjimkami pro sportovní střelce,“ doplnil Karásek.

Karásek podpořil poslaneckou novelu ústavního zákona, pod kterou je podepsaný i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Česko by podle ní výslovně uznalo, že držení a nošení zbraní, pokud je v souladu se zákonem, je součástí zajišťování bezpečnosti ČR.

„Novela ústavního zákona o bezpečnosti je správným krokem, který může napomoci ponechat zbraňovou legislativu v našich rukách a zároveň napomoci zlepšení bezpečnostního prostředí. Jsem přesvědčen, že je to správný krok,“ dodal Hynek.

Do budoucna Karásek očekává zpřísnění směrnice. „Ve schválené verzi směrnice je přímo článek, že Evropská komise má do dvou let podat nový návrh; a Evropská komise už před měsícem vydala prohlášení, že s dojednanou verzí není spokojena, že ji považuje za málo přísnou a bude usilovat o další zpřísnění,“ upozornil.

Sdružení na ochranu práv majitelů zbraní Lex vzniklo podle svého webu v roce 1998 s cílem bránit zájmy legálních držitelů zbraní. Podle zápisu valné hromady mělo předloni 1175 členů.

K začátku roku mělo v Česku zbrojní průkaz přes 300.300 lidí. Úřady ke stejnému datu registrovaly více než 801.500 zbraní.

(čtk)