Ministr spravedlnosti Robert Pelikán na sněmu Soudcovské unie Foto: Eva Paseková

Milion a půl za rok. Poradce Michal Daněk radí Pelikánovi za 1500 korun na hodinu

Bývalý projektový manažer společnosti Corpus Solutions Michal Daněk je jedním z nejlépe placených poradců všech vládních resortů. Za poradenství v oblasti IT inkasuje na ministerstvu spravedlnosti bezkonkurenčních 1500 korun za hodinu a celkem si za uplynulý rok a měsíc přišel na bezmála milion a půl.

Podle mluvčí ministerstva Terezy Schejbalové je jednou z priorit Ministerstva spravedlnosti posílení vlastního personálu a insourcing IT za účelem zrychlení a zlevnění tak, aby resort nemusel tyto služby poptávat externě. Proto ministr Robert Pelikán už před více než rokem najal Michala Daňka. „S panem Michalem Daňkem má Ministerstvo spravedlnosti z tohoto důvodu aktuálně uzavřenou  dohodu o pracovní činnosti a to dne 4.1.2016. Do 15.2.2017 mu na základě této dohody bylo vyplaceno 1.452.880 Kč s hodinovou sazbou 1500 korun,“ uvedla Schejbalová. Měsíčně tak Daněk v příjmech šlape na paty ministrovi Pelikánovi, který si přijde na 155 300 korun.

Přehled poradců a jejich odměn zveřejňují v rámci Strategie vlády v boji s korupcí resorty pravidelně (Zveřejňování poradců a poradních orgánů).


Co na ministerstvu vykonává Michal Daněk?

Navrhování, optimalizace a zvyšování efektivnosti prostředků výpočetní techniky a komunikačních systémů. Provádění vícekriteriální optimalizace stanovených cílů IS. Podílení se na koncepci a strategii ICT&IS (Informační a komunikační technologie a informační systémy). Připomínkování návrhů Rámcových smluv. Stanovování  směrů finanční strategie, rozsáhlého soustavného investičního rozvoje organizace  se  zásadním celostátním  nebo  mezinárodním  významem, velkým podílem vysoce kvalifikovaných odborníků, s rozsáhlým vícestupňovým vertikálním a  mnoho oborovým  horizontálním  členěním  na  organizační  složky,  specializovaným  a náročným provozním a technickým vybavením a provozními režimy. Úzká spolupráce s útvary odboru na řešení úkolu, vč. poskytování informaci a podkladů.


Daněk podle Schejbalové pracuje především na novém elektronickém systému ELVIZ (elektronický spis), dále zpracovává koncepci strategie Informační a komunikační technologie a informačních systémů, připomínkuje návrhy rámcových smluv a pracuje na optimalizaci výpočetní techniky a komunikačních systémů. „Splňuje náročná kritéria na profesionalitu, znalost prostředí i diskrétnost, která jsou u osoby v jeho pozici nutností,“ dodává mluvčí.

Sazba pro Daňka je podle ní zcela běžná a resort šetří prostředky. „Pro srovnání, ze zkušeností a existujících smluv vyplývá, že denní náklady IT specialistu objednaného externě jsou 15 tisíc korun a více. Nejenže tedy zmíněná hodinová sazba nepřesahuje cenu obvyklou, ale je dokonce výrazně nižší,“ dodává.

Pelikán angažmá Daňka na ministerstvu už dříve potvrdil a uvedl, že Daněk pro resort pracuje „velmi dobře“. Česká justice o dřívějším angažmá Daňka na ministerstvu informovala v souvislosti s policejním šetřením společnosti Corpus Solutions, kde dříve působil. Corpus Solutions od ministerstva získává zakázky i v současné době. Naposledy šlo o Servisní smlouvu za více než 4 miliony korun.

S Daňkem se na ostatních ministerstvech může rovnat snad jen poradce Ondřej Rohlík z ministerstva dopravy, který poskytuje poradenství v oblasti kosmických aktivit. Získal za první pololetí roku 2016 částku 584 177 Kč bez DPH (706 854,17 Kč vč. DPH). Tato suma podle resortu zahrnuje jak odměnu za práci, tak náklady na zahraniční pracovní cesty. Měsíční odměna nebyla paušální – hodinová sazba za práci v ČR byla 690 Kč bez DPH (834,90 Kč vč. DPH). Rohlík byl zaměstnán externě do 15. 5. 2016, od 16. 5. 2016 je zaměstnancem Ministerstva dopravy.

Pro srovnání, například poradce Vladislav Bízek měl na ministerstvu životního prostředí smlouvu na osm měsíců. Celkem za vyinkasoval 203 280,- Kč včetně DPH, na hodinu měl 847 korun. Na ministerstvu pro místní rozvoj vyniká Martin Picek, který je poradcem a konzultantem pro vedení projektu. Přišel si až na 1 400 Kč za hodinu, celkem za osm měsíců inkasoval 474 400 Kč. Martin Mrnka si zde přijde za poradenství v oblasti komunikace na 450 Kč/hod, celkem 320 983 Kč.

Naopak ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) poradce nemá vůbec, pouze poradní sbor, který je čestný.

Eva Paseková, Jiří Reichl