Dana Drábová na volebním billboardu

Sezení na dvou židlích? Drábová by se podle Gerlocha měla jedné funkce vzdát

Možnost vykonávat funkci krajského zastupitele a zároveň také vysokého státního úředníka vylučuje služební zákon i zákon o volbách. Vyplývá to z posudku ústavního právníka Aleše Gerlocha, který nechalo ministerstvo vnitra vypracovat k situaci šéfky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové. Druhý posudek experta na správní právo Josefa Staši míní, že na situaci Drábové platí volební zákon, podle něhož by měla jednu z funkcí opustit. Vnitro dnes obě analýzy zveřejnilo.

„Z pohledu služebního zákona je patrné, že nemůže nastat situace, kdy státní zaměstnanec vykonává státní službu a zároveň zastávat funkci uvolněného člena zastupitelstva,“ napsal Gerloch v posudku. Podle jeho názoru služební zákon umožňuje, že mohla být Drábové pozastavena funkce šéfky jaderného úřadu v případě, že se mandátu nevzdá. „Je samozřejmě otázkou, zda je akceptovatelné, aby se Státní úřad pro jadernou bezpečnost ocitl v situaci, kdy by výkon funkce jeho předsedy byl pozastaven,“ stojí v pětistránkovém dokumentu.

Obě funkce nejde podle Gerlocha vykonávat ani na základě zákona o volbách, který je zároveň přísnější. Na rozdíl od pozastavení funkce, do které by se Drábová po uplynutí politického mandátu mohla vrátit, totiž určuje, že se musí jedné z funkcí vzdát. „Jediným řešením je buď vzdání se funkce předsedy úřadu nebo vzdání se mandátu; jinak by totiž k zániku mandátu došlo rozhodnutím zastupitelstva kraje nebo ministra vnitra,“ uvedl Gerloch.

Druhý posudek Staši míní, že na situaci Drábové platí volební zákon. „Zákon o státní službě předmětnou otázku neřeší,“ zmínil Staša v jednostránkové analýze.

Vnitro tvrdí, že posudky nechalo vypracovat ke konci loňského roku po dohodě s předsedou hnutí STAN Petrem Gazdíkem a Drábovou. Podle vnitra se shodli i na odbornících, kteří budou pro zpracování posudků osloveni. „Obecně lze říci, že pokud se kdokoliv rozhodne i se znalostí této věci držet mandát, bude složitě obhajovat, že tak činí v dobré víře,“ uvedl dnes v tiskové zprávě ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

O osudu Drábové mělo tento týden rozhodovat středočeské zastupitelstvo, které ale odmítlo věc zařadit do programu jednání. Drábová na křeslo v zastupitelstvu rezignovat nehodlá.

Situace kolem Drábové by se nyní měla podle zákonů vyvíjet tak, že Chovanec požádá o svolání mimořádného zasedání. Není-li zániku mandátu dosaženo ani na tomto zasedání, měl by zaniknout okamžikem, kdy to vysloví sám ministr.

Drábová tento týden uvedla, že rezignací na mandát by si sice ulehčila osobní situaci, ale zablokovala by cestu k odstranění nesouladu v současné legislativě. Jejím cílem je nechat dospět situaci až k rozhodnutí ministra. Chce tak dosáhnout toho, aby ve finále o případu rozhodoval soud.

(čtk)