V Česku loni působilo 3006 soudců obecných soudů. Foto: EPA

Sliboval ovlivnění řízení. Bývalý soudce Jelínek si odpyká 2,5 roku

Bývalý litoměřický soudce Ladislav Jelínek si odpyká 2,5 roku ve vězení za to, že za úplatky sliboval ovlivnění některých soudních řízení. Zaplatit by měl také peněžitý trest 90.000 korun. Pokud by nezaplatil ve stanovené lhůtě, stráví ve vězení o osm měsíců déle. Rozhodl o tom dnes Krajský soud v Praze, který mu o rok snížil původní trest. Rozsudek je pravomocný. Proti rozhodnutí lze podat mimořádný opravný prostředek, a to dovolání k Nejvyššímu soudu.

Obžaloba bývalého soudce vinila z toho, že přes prostředníka chtěl 380.000 korun od muže, kterého Jelínkův kolega Vlastimil Nedvěd soudil za uplácení litoměřické cizinecké policie. Peníze měly zařídit příznivější trest. Další z bodů obžaloby ho vinil z převzetí nejméně 30.000 korun. Za úplatek sliboval, že u Nedvěda dohodne předčasné vrácení řidičského průkazu.

Soud Jelínka poslal do vězení za podvod, zneužití pravomoci a přijetí úplatku. Odvolací soud se shodl se závěry kladenského soudu, který vynesl nepravomocný trest. Trest mu zmírnil, jelikož měl být odsouzen podle mírnější sazby.

Podle předsedkyně odvolacího senátu Lucie Černé musel Jelínek dostat nepodmíněný trest. „Tohoto jednání se dopustil v době, kdy nebyl zbaven funkce, činnost mu byla pozastavena a nebylo vyloučeno, že se do funkce může vrátit,“ zdůraznila Černá.

Soudkyně směrem k Jelínkovi, který k jednání nepřišel, také uvedla, že vyvolával pocit, že jdou soudci bez problémů uplácet. „Obraz justice směrem k veřejnosti byl pošramocen. To jednání rozhodně nelze bagatelizovat,“ dodala Černá.

V kauze figurovali další čtyři obžalovaní. Dva dostali již dříve nepodmíněné tresty 1,5 roku vězení, dalším dvěma dnes soud potvrdil podmínky.

Jelínek byl už dříve pravomocně odsouzen k tříleté podmínce za korupci. Další bývalý soudce z Litoměřic Josef Knotek tehdy dostal trest 5,5 roku vězení a další tři lidé podmínky kvůli ovlivňování kauz za úplatek. Kvůli této kauze byli oba soudci v roce 2011 zproštěni funkce.

Justice v loňském roce za korupci a ovlivňování případů potrestala také bývalého pražského soudce Ondřeje Havlína. Nyní si odpykává pět a čtvrt roku vězení.

(čtk)